У Клівленді агенти ФБР обшукали офіс Коломойського

19:44, 04.08.2020
У Клівленді агенти ФБР обшукали офіс Коломойського

Агенти ФБР проводять обшуки у компанії Optima Management Group у Клівленді. (Фото Сleveland.com)

Агенти Федерального бюро розслідувань провели обшуки в приміщеннях компанії Optima Management Group в офісному центрі в місті Клівленд, штат Огайо у вівторок.

 

У ФБР вважають, що Optima пов’язана з українським олігархом Ігорем Коломойським.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє видання Сleveland.com.

 

Зокрема, агентка ФБР Вікі Андерсон повідомила, що обшуки відбулися в офісах групи управління Optima в Клівленд-центрі. І додала, що обшуки також повинні відбутися в Маямі (штат Флорида).

 

Зауважимо, що Optima - це конгломерат компаній по всіх Сполучених Штатах, який має інтереси у сфері нерухомості в Клівленді. Йдеться про Клівленд-Центр та 55-поверхову будівлю на Громадській площі Клівленда.

 

Цю компанією пов’язують з Коломойським, зокрема через ПриватБанк, яким олігарх володів до націоналізації в 2016 році. Адже компанії, пов’язані з ПриватБанком, також перебували в структурі власності Optima. А сама Optima свого часу активно скуповувала в Клівленді нерухомість. Можливо, саме через цю компанію Ігор Коломойський разом із бізнес-партнером Геннадієм Боголюбовим відмивали кошти ПриватБанку.

 

У травні 2020 року американські видання BuzzFeed і Bloomberg повідомили про справу, яку ФБР веде проти Коломойського та Боголюбова. Тоді розслідувачі вже встановили, що приблизно із 2008 року й протягом наступних п’яти років компанії з Кіпру, Карибських островів тощо, пов’язані з олігархами, скуповували нерухомість у центрі американського міста Клівленд (штат Огайо), а також окремі об’єкти в інших американських штатах.

 

Загалом, як ідеться в матеріалах розслідування, Коломойський і Боголюбов передали 622,8 мільйона доларів підконтрольним їм фірмам для купівлі нерухомості. Розслідувачі підозрюють, що ці кошти — частина з тих, що були виведені з ПриватБанку для відмивання.

 

За даними ПриватБанку, опублікованими у позові банку проти своїх колишніх власників до американського суду штату Делавер, станом на 2011 рік Коломойському у США належали One Cleveland Center (31 поверх), 55 Public Square (22 поверхи), Penton Media Building та The Huntington Bank Building, розташовані у Клівленді, штат Огайо. Щоправда, ще у червні 2019 року місцеві ЗМІ повідомляли, що Коломойський начебто розпродав більшість із цього придбаного майна.

 

Справу розслідує так зване Велике журі — це колегія присяжних, яка визначає, чи існує достатньо доказів, аби стверджувати, що людина скоїла злочин і може опинитися на лаві підсудних. Наразі невідомо, на якому етапі воно перебуває. По його завершенні Велике журі має встановити, чи достатні докази провини Коломойського і Боголюбова і в разі ствердної відповіді — санкціонувати видання міжнародного ордеру на їхній арешт.