Монарші демарші: колишній король Іспанії Хуан Карлос І залишає свою країну

05.08.2020
Монарші демарші: колишній король Іспанії Хуан Карлос І залишає свою країну

Король Хуан Карлос попрощався з Іспанією.

Колишній король Іспанії Хуан Карлос І у понеділок, 3 серпня, оголосив, що залишає країну.
 
«Я повідомляю вам про своє обдумане рішення переїхати з Іспанії на цей період», — йдеться в листі колишнього монарха на ім’я його сина, нинішнього короля Іспанії Феліпе VI, розміщеному на сайті королівської родини, повідомляє «Німецька хвиля». 82-річний екскороль вирішив залишити свою країну та народ після того, як Верховний суд Іспанії почав розслідування для з’ясування ролі Хуана Карлоса І у справі про корупцію та хабарництво. 
 
Як відомо, 8 червня Верховний суд Іспанії заявив про проведення розслідування для з’ясування ролі Хуана Карлоса І у корупційній справі, пов’язаній iз будівництвом високошвидкісної залізниці в Саудівській Аравії.
 
Органи юстиції здійснюють розслідування з 2018 року. У зв’язку з імунітетом, який мав колишній король до свого зречення престолу в 2014 році, розслідування щодо нього може здійснювати лише Верховний суд. Він має право розслідувати лише ті події, які відбулися після зречення Хуаном Карлосом престолу.
 
Розслідування справи розпочалося у вересні 2018 року після того, як стало відомо, що колишня коханка Хуана Карлоса, Корінна цу Зайн-Вітґенштейн, заявила, що король отримав комісійні за залізницю, побудовану між Меккою та Мединою іспанськими компаніями.
 
У березні швейцарське видання «Трибуна Женеви» (Tribune de Geneve) повідомило, що ще в 2008 році Хуан Карлос нібито міг отримати від Саудівської Аравії хабарів на 100 мільйонів доларів, які були переказані на швейцарський рахунок, відкритий на ім’я його фонду, зареєстрованого на його вищезгадану колишню коханку.
 
Газетні звіти стверджують, що Карлос отримав мільйони євро від покійного короля Саудівської Аравії Абдулли. Через свого адвоката 82-річний Хуан Карлос неодноразово відмовлявся коментувати ці обвинувачення.
 
Наразі невідомо, коли Хуан Карлос покине Іспанію чи куди поїде. Його адвокат Хав’єр Санчес-Джунко заявив, що Хуан Карлос залишатиметься доступним для прокурорів і що його добровільне заслання не є способом утекти від правосуддя.