Зеленський хоче надати статус державних релігійним святам різних конфесій

21:05, 31.07.2020
Зеленський хоче надати статус державних релігійним святам різних конфесій

Зеленський хоче побудувати в Україні «мультиконфесійне толерантне суспільство відкритого типу». (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський пропонує надати статус державних релігійним святам мусульман, юдеїв та католиків України.

 

Це пов’язано із тим, що глава держави хоче побудувати в Україні «мультиконфесійне толерантне суспільство відкритого типу».

 

Як повідомляє «Україна молода», про це заявив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква у п’ятницю.

 

За його словами, Зеленський хоче надати статус державних таким святам: Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош-Гашана, Ханука, Великдень християн західного обряду.

 

Пропонується, що роботодавцю рекомендуватимуть надавати вихідний день співробітнику, який відзначає якесь з цих свят, бо належить до відповідної конфесії. На думку президента, це свідчитиме «про відданість України принципам рівності, толерантності та взаємоповаги».

 

Зеленський посилається на статтю 35 Конституції України, яка дає право на свободу віросповідання. Як приклад рівності він навів Євросоюз, де права релігійних конфесій закріплені законодавчо.

 

Також пан Жовква додав, що «десятиліття панування ідеології державного атеїзму (тобто, комунізму — ред.) спотворили ставлення людей до окремих релігійних течій».

 

Виправляти це і вирішив Офіс Зеленського, однак, виходячи зі слів Жовкви, практична реалізація цієї ініціативи полягає лише в тому, аби дати вихідні не тільки православним, а й мусульманам, юдеям та католикам.

 

Нагадаємо, Зеленський доручив Кабміну подумати над тим, щоби надати основним релігійним святам різних конфесій статус державних в Україні.

 

Як повідомляла «УМ», у травні під час зустрічі з представниками Меджлісу кримських татар Зеленський пообіцяв зробити Курбан-Байрам та Ураза-Байрам державними святами в Україні, а в Києві побудувати нову велику мечеть.