Бойовики не пускають абітурієнтів з ОРДЛО в українські виші

14:52, 15.07.2020
Бойовики не пускають абітурієнтів з ОРДЛО в українські виші

Бойовики "ЛНР/ДНР" закрили виїзд нібито через карантин.

Абітурієнти з окремих районів Донецької та Луганської областей не можуть виїхати до підконтрольної Україні території для навчання або подачі документів до ЗНО,

 

Як інфомує УМ, про це на засіданні Кабінету міністрів України сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

Крім порушення мінських домовленостей, також доходить інформація що дітей з ОРДЛО, які хочуть вступати в українські виші, бойовики не випускають на територію вільної України. Є розуміння, і бойовики розуміють, що ці діти не повернуться, а лишаться в Україні, оскільки відчувається різниця між тим що тут і там відбувається зараз.

 

Зі слів Прем’єра, в цій ситуації необхідна реакція уряду, його робота, в тому числі, з міжнародними партнерами, аби це питання вирішити.

 

Це частина стратегії деокупації, яка дозволить повернути молодь і дітей з ТОТ в український освітній та культурний простір, зазначив Шмигаль.

 

"Я попрошу віце-прем’єр-міністра Олексія Резнікова взяти ситуацію на особистий контроль. Підключайте до процесу МОН, аби не зірвався процес і діти могли отримати освіту, вступити в наші навчальні заклади", - додав він.

 

По те, що абітурієнти з ОРДЛО не можуть виїхати до підконтрольної Україні території для навчання або подачі документів до ЗНО, написав журналіст Денис Казанський у Facebook.
 

За його словами, бойовики "ЛНР/ДНР" закрили виїзд нібито через карантин.

 

"На окупованій території дійсно проживає багато молоді, яка хоче вирватися з резервації. Для них вступ до українського ВНЗ - це шанс покинути гетто. Але після того, як Україна скасувала ЗНО для дітей з ОРДЛО, бойовики злякалися, що втратять молодь, і закрили людям виїзд", - зазначив Казанський.

 

Він додав, що зараз дозвіл на перетин лінії розмежування видає "міжвідомчий штаб «ДНР", який, однак, випускає лише тих, хто має прописку на підконтрольній території.

 

"Абітурієнтів навмисно тримають в неволі, щоб вони втратили час і не змогли вчитися в українських вишах. У відповідь на всі прохання дозволити виїзд, бойовики відповідають, що йти треба в "університети ДНР", - додав журналіст.

 

Казанський оприлюднив лист від місцевого мешканця, який описав ситуацію з виїздом з ОРДЛО:

 
 

 

Як повідомляа УМ, 10 липня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту”, який дозволить абітурієнтам з окупованих територій вступати до українських ВНЗ без ЗНО.

 

Нагадаємо, раніше вступ за квотою передбачався лише для жителів тимчасово окупованого Криму та м. Севастополя й тільки до обмеженого переліку закладів вищої освіти. Водночас питання вступу дітей з окупованих територій без ЗНО викликав багато дискусій у суспільстві.