МВФ закликав Зеленського зберегти незалежність Нацбанку

09:10, 15.07.2020
МВФ закликав Зеленського зберегти незалежність Нацбанку

В МВФ вважають, що реформа НБУ і її результати за останні п'ять років є історією "повного успіху для України"

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою. Вони обговорювали продовження активного співробітництва.

 

Георгієва закликала президента Володимира Зеленського зберегти незалежність Національного банку України.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в заяві Георгієвої.

 

"В інтересах України зберегти незалежність НБУ, і це також є вимогою в рамках поточної програми, яку підтримує МВФ. Я закликала президента Зеленського дотримуватися курсу розумної грошово-кредитної і фінансової політики – це ключ до більш активного інвестування та інклюзивного зростання", - сказала вона.

 

Георгієва зазначила, що реформа НБУ і її результати за останні п'ять років є історією "повного успіху для України", оскільки політика Нацбанку заслуговувала на довіру, сприяла стабілізації економіки України.

 

Вона додала, що незалежний центральний банк допомагає макроекономічній стабільності, підтримує довіру інвесторів і захищає фінансову систему.

Свм Зеленський повідомив у твіттері: "Наша зустріч з Крісталіною Георгієвою була, як завжди, конструктивною. Обговорили останні події і позитивні досягнення в нашій економіці, які принесуть користь кожному українцю. Наш діалог з МВФ змістовний, а відносини дружні".

 

Як повідомляла УМ, 1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента заяву про відставку через "систематичний політичний тиск".

 

Своєю чергою в Офісі Президента запевнили, що правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності, додавши, що "безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України".


2 липня Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення Смолія з посади голови НБУ.

 

Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав проєкт постанови про звільнення Смолія.

 

3 липня Верховна Рада звільнила його з посади. 

 

7 липня команда Нацбанку заявила про цькування та шантаж.