Бунт на сонячних берегах: у Болгарії десятки тисяч протестувальників вимагають відставки уряду

15.07.2020
Бунт на сонячних берегах: у Болгарії десятки тисяч протестувальників вимагають відставки уряду

Софія протестує.

Десятки тисяч протестувальників вийшли на вулиці Софії та інших великих болгарських міст, у тому числі Бургаса, Варни, Русе та Пловдива, в неділю, 12 липня, вимагаючи відставки уряду прем’єра-консерватора Бойко Борисова. Протест проходив під гаслом «Захисти демократію». 
 
Загалом мітингарі сформулювали три вимоги: відставку правоцентристського кабінету прем’єр-міністра Бойка Борисова, генпрокурора Івана Гешева та скликання конституційної асамблеї, яка приймала б конституційні поправки, в т.ч. обмеження повноважень генерального прокурора.
 
Але прем’єр-міністр Борисов заявив у своєму профілі у «Фейсбуці», що не збирається відступати, бо «настає страшна глобальна криза, і єдине, що тримає його при владі, — це відповідальність за країну». Ця заява і спровокувала наразі найчисельніші мітинги у Софії та інших містах країни. 
 
Протести тривали і в понеділок. Учасники акції непокори заблокували рух на площі Незалежності в центрі Софії, у «владному трикутнику», де розташовані будинки ради міністрів, народних зборів (парламенту) та палац президента, повідомляє болгарська газета «Труд».
 
На вечір понеділка демонстрації вже відбувалися в багатьох обласних містах: Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Шумен, Добрич, Силістра, Веліко Тирново та Габрово.
 
Окрім відставки глави уряду та генпрокурора, демонстранти додали до своїх вимог проведення дистанційного голосування — електронного або поштою. 
 
Соціалістична опозиція в парламенті ініціювала голосування про недовіру уряду. Очікується, що воно відбудеться сьогодні, 15 липня. Лідерка Болгарської соціалістичної партії Корнелія Нінова звинуватила Борисова і його партію ГЕРБ («Громадяни за європейський розвиток Болгарії») в «мафіозно-олігархічному» стилі управління. 
 
Президент Болгарії Румен Радев закликав уряд країни, який, на його думку, має «мафіозний характер», піти у відставку. Прем’єр-міністр Бойко Борисов відкидає закиди та заявляє, що відкритий до діалогу і поважає право кожного на протест.
 
Він закликав демонстрантів «бути обережними і не допустити пролиття жодної краплі крові під час мирного протесту», зазначивши, що риторика ненависті «не призведе ні до чого хорошого». Але маховик розкручується. На четвер, 16 липня, організаторами протестів анонсовані загальнонаціональні мітинги.