На кордоні Азербайджану та Вірменії сталася збройна сутичка, є загиблі

15.07.2020
На кордоні Азербайджану і Вірменії в неділю, 12 липня, відбулося збройне зіткнення.
 
 
Кожна зі сторін звинувачує протилежну в порушенні кордону.
 
 
В Баку повідомили про двох загиблих і п’ятьох поранених військовослужбовців.
 
 
У Єревані спочатку заявили, що втрат iз вірменської сторони немає.
 
У понеділок, 13 липня, Азербайджан і Вірменія повідомили про нові збройні інциденти та обстріли на спільному кордоні.
 
Сторони обмінялися черговими звинуваченнями в «провокації», поклавши одна на одну відповідальність за збройну ескалацію, повідомляє агенція «Франс Пресс».
 
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян під час засідання уряду 13 липня не виключив, що загострення ситуації на кордоні було потрібне азербайджанській владі для зміщення фокуса уваги громадян iз внутрішніх проблем у країні.
 
«Тим самим військово-політичне керівництво Азербайджану понесе всю відповідальність за непередбачувані наслідки регіональної дестабілізації», — наводить слова Пашиняна агенція АМІ («Новини-Вірменія»).
 
У свою чергу, президент Азербайджану Ільхам Алієв на засіданні Ради безпеки звинуватив у військовій провокації Вірменію.
 
«Вчора вдень Вірменія зробила чергову провокацію на азербайджансько-вірменському державному кордоні. Вірменія вже не вперше робить військові провокації на держкордоні. За останні кілька місяців у результаті цих військових провокацій загинули наші військовослужбовці, а також цивільні особи», — цитує главу Азербайджану агенція «Азертадж».
 
За час зіткнень на кордоні Вірменії та Азербайджану з боку Вірменії загинули п’ятеро осіб, iз боку Азербайджану — четверо. Про це повідомила надвечір понеділка РІА «Новості» з посиланням на Міноборони обох держав. Як уточнюють, у першому випадку загинули троє військових і двоє поліцейських. Із боку Азербайджану загиблі також є — це військовослужбовцi.
 
Інцидент стався в Товузькому районі азербайджансько-вірменського кордону. Це далеко від зони конфлікту двох країн у районі Нагірного Карабаху — непідконтрольної уряду Азербайджану території, де створено невизнану Нагірно-Карабаську республіку, яку підтримує Вірменія. У Баку цю територію вважають окупованою Вірменією, і на лінії розмежування часто трапляються сутички.
 
Конфлікт між Азербайджаном i Вірменією почався через Нагірний Карабах у 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. 1992 року розпочалися регулярні бойові дії за Нагірний Карабах.
 
У 1994 році за посередництва Росії сторони домовилися про перемир’я, яке поклало кінець активним бойовим діям у регіоні, але залишило Карабах і кілька навколишніх районів Азербайджану під контролем вірменів. За шість років війни загинуло понад 30 тисяч осiб.
 
Мирне врегулювання зайшло в глухий кут після перемовин лідерів Вірменії й Азербайджану в 2009 році. Дві країни надалі перебувають у стані війни. Останнє велике збройне зіткнення між арміями обох країн сталося в квітні 2016 року в Нагірному Карабасі. Тоді з обох сторін загинули десятки військових.
 
Під час теперішнього загострення конфлікту МЗС Туреччини традиційно виступило на підтримку Азербайджану. Відреагувала й Росія, яка має значні впливи на ці пострадянські республіки.
 
Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров під час телефонної розмови з главами МЗС Вірменії й Азербайджану закликав негайно припинити вогонь на кордоні. Крім цього, міністр у розмові з зарубіжними колегами наголосив, що Росія продовжить виконувати посередницьку місію в контактах між Баку та Єреваном. 
 
Мінська група Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) вважає за необхідне повернення спостерігачів у Вірменію та Азербайджан після конфронтації на кордоні двох країн.
 
Як ідеться в заяві співголів групи, важливо не допустити подальшої ескалації конфлікту й відновити предметні переговори. Мінська група ОБСЄ — це група країн-членів організації, що займається пошуком шляхів мирного врегулювання Карабаського конфлікту.