Під Зайцевим загинув військовий медик під час евакуації тіла загиблого бійця

00:07, 14.07.2020
Під Зайцевим загинув військовий медик під час евакуації тіла загиблого бійця

Військові медики почали евакуацію лише після того, як отримали брехливі підтвердження режиму «Тиша» від ворога. (Ілюстративне фото спільноти "Військовий медик")

Російські окупанти підступно порушили усі моральні та гуманітарні норми: відкрили вогонь по групі військових медиків, які мали евакуювати тіло полеглого українського героя і пораненого бійця поблизу селища Зайцеве неподалік окупованої Горлівки у понеділок.

 

Нагадаємо, що захисник України загинув підірвавшись на невідомому вибуховому пристрої вранці.

 

Як інформує «Україна молода», обставини віроломства російських окупантів повідомив штаб операції Об’єднаних сил в ніч на вівторок.

 

Зокрема, група евакуації з трьох військових медиків отримала підтвердження режиму «Тиша» від ворога, після чого в білих касках із розпізнавальними знаками пішла до тіла полеглого захисника України.

 

Втім, група не встигла дійти до тіла воїна ЗСУ декілька метрів.

 

«У цей час ворог відкрив вогонь на ураження зі стрілецької зброї. Група відійшла, але військовий медик поспішив на допомогу пораненому. В цю мить противник знову почав обстріл з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів», - наголошують у штабі ООС.

 

В результаті ворожого вогню військовий медик загинув, одного військовослужбовця було поранено, а ще один – отримав бойове травмування

 

У штабі ООС зазначають: «Підступне вбивство медика, на якому були усі відповідні маркування є черговим свідченням того, що російсько-окупаційні підрозділи навіть не збираються дотримуватися жодних міжнародно-правових норм».

 

Наразі тіла загиблих та поранений воїн знаходяться на місці обстрілу. Тривають переговори з СММ ОБСЄ щодо їхньої евакуації.

 

Водночас, Командування Медичних сил ЗСУ зазначає: «Жодні домовленості з російськими окупантами не вартують навіть паперу на якому вони написані. Військовий медик був вбитий попри домовленість про припинення вогню та усі розпізнавальні знаки на формі одягу, що ідентифікували його як медичний персонал».

 

Як повідомляла «УМ», поблизу Зайцевого на невідомому вибуховому пристрої підірвався та загинув захисник України. У цей же день біля села Славне Мар’їнського району під час обстрілу загинув десантник 79 ОДШБр «Миколаїв» Євген Чумаченко.

 

Понеділок, 13 липня, став «чорним» днем для захисників України: загинуло двоє бійців і один військовий медик, який у складі евакуаційної групи намагався забрати поранених з району обстрілу.  

 

Таким чином, за Україну полягло у липні вже п'ятеро українських воїнів. Прізвища двох з них ще не оприлюднено.

 

 Зокрема, солдат Олег Шило загинув від ворожої кулі у середу, 8 липня. 

 

Офіцер Тарас Матвіїв під час ворожого мінометного обстрілу 10 липня виніс із палаючого бліндажа двох своїх поранених бійців і врятував їм життя, але загинув сам.

 

За свій подвиг комвзводу Матвіїв був удостоєний звання Герой України посмертно.