До дня народження Мирослава Скорика прозвучить опера «Мойсей»

09:59, 13.07.2020
До дня народження Мирослава Скорика прозвучить опера «Мойсей»

Скорик це єдиний в Україні композитор, який писав знакові віолончельні концерти

13 липня українському композитору Мирославу Скорику виповнилося б 82 роки. У неділю 12 липня, напередодні дня народження Мирослава Скорика, суспільний канал «UA: Культура» покаже гранд-концерт, а в ефірі радіо «Культура» прозвучить опера «Мойсей».

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Суспільного.

 

12 липня о 20:30 та о 22:50 суспільний телеканал «UA: Культура» покаже концерт пам’яті видатного українського композитора Мирослава Скорика.

 

Музикознавець і керівник музичної редакції радіо «Культура» Олександр Пірієв, який був другом Мирослава Скорика, розповість історію написання відомої «Мелодії» та найцікавіші моменти співпраці композитора з українськими кінорежисерами.

 

У гранд-концерті до дня народження Мирослава Скорика прозвучать його найвідоміші твори: «Приємна прогулянка» у виконанні самого композитора; «Гуцульський триптих»; «Симфонієта»; фрагмент із циклу «24 каприси Паганіні»; «Концерт № 2 для віолончелі з оркестром» із музичного проєкту «Три С»; «Варіації на Шведську тему» для фортепіано і камерного оркестру; легендарна «Мелодія» і джазові твори Мирослава Скорика.

 

12 липня о 21:00 на радіо «Культура» відбудеться спеціальний випуск програми «Оперний абонемент», під час якого звучатиме знаменита опера Мирослава Скорика «Мойсей».

 

Спецвипуск «Оперного абонементу» складатиметься з двох частин: Перша — документальний радіофільм про Мирослава Скорика, а друга частина спецвипуску — унікальний запис опери «Мойсей», який зберігається у Фонді «Українського радіо».

 

Перед другою частиною зі вступною промовою до слухачів звернеться Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

 

"Опера «Мойсей» унікальна тим, що це єдиний в Україні твір, який отримав благословення Іоанна Павла ІІ. Мирослав Скорик взяв за основу знаменитий текст Івана Франка, поему «Мойсей». Світова прем’єра музичного твору відбулася у 2001 році на сцені Львівської опери. І саме ця постановка звучатиме 12 липня в ефірі", — сказав керівник музичної редакції радіо «Культура» Олександр Пірієв.

 

У 2000 році прем’єра опери була скасована через певні економічні труднощі. Однак прозвучала вона вже наступного року в контексті візиту Івана Павла ІІ до України у 2001 році. За посередництвом Блаженнішого Любомира Папа Римський фінансово підтримав втілення цієї ідеї, що, без сумніву, стало безпрецедентною подією в історії української культури

 

«Іван Павло ІІ не міг бути на прем’єрі опери. Проте в рамках свого візиту до Львова 25 червня 2001 року він особисто приїхав до Львівського оперного театру, де зустрівся з виконавцями і з артистами та Мирославом Скориком. Таким чином, ця опера отримала не тільки фінансову підтримку, а й папське благословення», - розповів Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

 

За його словами, головна ідея опери «Мойсей» розкриває мандрівку народу від рабства до свободи. Сам Мойсей стає провідником народу на цьому шляху. Очевидно, що пан Мирослав Скорик музичною мовою передав усі відчуття руху до свободи. Усі відзначають, що сама музика пана Мирослава є музикою світу, в якому живе сучасна людина. З одного боку — це класична опера, а з іншого — це дуже проста і зрозуміла мова для сучасної людини.

 

"Мирослав Скорик взяв за основу знаменитий текст Івана Франка, поему «Мойсей». Світова прем’єра музичного твору відбулася у 2001 році на сцені Львівської опери. І саме ця постановка звучатиме 12 липня в ефірі", - коментує Олександр Пірієв, керівник музичної редакції UA: Радіо Культура.

 

Опера «Мойсей» написана впродовж 2000-2001 років до 100-річчя Львівського оперного театру на замовлення тодішнього директора Тадея Едера. Папа Римський Іоанн Павло ІІ особисто благословив автора опери Мирослава Скорика і виконавця головної ролі Олександра Громиша. Над оперою також працювали: режисер-постановник Збігнєв Хшановський, диригент-постановник Михайло Дутчак, балетмейстер Сергій Наєнко.

 

Мирослав Скорик (1938-2020) - всесвітньовідомий український композитор, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, лауреат міжнародних конкурсів. Був співголовою Спілки композиторів України (2006-2010), художнім керівником Київської опери (2011-2016). 

 

Народився Мирослав Скорик у Львові. Цікаво, що його бабуся була рідною сестрою Соломії Крушельницької.

 

У 1947 році родину Скориків було репресовано та вислано в Сибір. Лише в 1955 році 17-річний Мирослав разом з сім’єю повернувся до рідного Львова. З тих пір почався його стрімкий творчий ріст: навчання у Львівській консерваторії по класу композиції і, паралельно, на теоретичному відділенні у відомих музикантів - Станіслава Людкевича, Романа Сімовича, Адама Солтиса, успішне закінчення консерваторії кантатою «Весна» на слова Івана Франка.

 

У 1963 році Мирослав Скорик стає наймолодшим на той час членом Спілки композиторів України, разом з тим і наймолодшим педагогом у консерваторії. У свої 25 він почав викладати спочатку у Львівській, а з 1968 року і в Київській консерваторіях.

 

Скорик – один з найяскравіших представників сучасного покоління композиторів. Доробок митця містить різноманітні музичні жанри: оперу, балет, концерти (для оркестру, для віолончелі з оркестром, 3 фортеп’янові, 2 скрипкові); твори для оркестру, ансамблів, фортепіано соло; музику до багатьох фільмів та театральних вистав.

 

Його музика, поєднуючи в собі яскравий національний колорит і сучасну музичну техніку, увійшла до репертуару багатьох українських і зарубіжних виконавців і колективів.

 

Знаковою для української культури стала мелодія Мирослава Скорика до славнозвісної кінострічки Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Саме йому, молодому композитору, режисер довірив озвучити свій твір. Як згадував згодом сам Скорик: «Я вивчав гуцульський фольклор, буквально вбирав всі ритми Карпатського краю». Згодом з музики до фільму виник один з найвідоміших творів композитора - «Гуцульський триптих» для симфонічного оркестру.

 

Треба відзначити, що Скорик це єдиний в Україні композитор, який писав знакові віолончельні концерти. За Концерт №1 він був удостоєний Державної премії України ім. Т. Шевченка в 1987 році.

 

А через майже 30 років, у квітні 2016 року, відбулася світова прем’єра Другого Концерту для віолончелі з оркестром.

 

Крім композиторської діяльності Мирослав Скорик був відомий і як ініціатор і співзасновник багатьох міжнародних музичних фестивалів, серед яких «Музика українського зарубіжжя», Дні американської й української музики у Львові, «Пам'яті жертв голодомору – композитори України», Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти».

 

Як повідомила УМ, Мирослав Скорик помер 1 червня 2020 року, його поховали на Личаківському цвинтарі у Львові.