Мовний омбудсмен Тарас Кремінь планує популяризувати українську

21:45, 12.07.2020
Мовний омбудсмен Тарас Кремінь планує популяризувати українську

Тарас Кремінь контролюватиме неухильне дотримання громадянами мовного законодавства.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що держава має  проводити і роботу з популяризації української мови, щоб більше людей могли її опанувати.

 

За його словами, перш за все, для цього необхідно, щоб Кабінет міністрів затвердив програму розвитку української мови.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Тарас Кремінь – син Шевченківського лауреата, поета Дмитра Креміня заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

 

«Треба, щоб Кабмін допоміг затвердити програму розвитку, опанування української мови. Я вважаю, що це один із ключових документів. Це той документ, який дасть інструментарій, в який спосіб можна буде проводити і роботу з популяризації, і з пояснення основних норм закону про мову, і, звичайно, проводити відповідні дослідження», – сказав Тарас Кремінь, який був одним із співавторів закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

 

 

Він також нагадав, що офіс Уповноваженого з захисту державної мови перебуває в структурі Кабміну.

 

«Запуск інституції, її робота, тісна співпраця і з органами влади, і з відповідними міністерствами, контроль за виконанням. Це одне. А створення умов для опанування і підвищення рівня володіння української мови – це набагато інше», – сказав посадовець журналістці Радіо Свобода.

 

Пан Кремінь також поінформував, що планує найближчим часом зустрітися з президентом Володимиром Зеленським та прем’єром Денисом Шмигалем: «Ще насправді я не встиг поспілкуватися з прем’єр-міністром і з президентом. Я думаю, що це в нас буде вже найближчим часом. Ми сплануємо такі зустрічі для того, щоб у нас була одна спільна карта. Бо все-таки офіс Уповноваженого з захисту державної мови перебуває в структурі Кабміну України. І я щиро сподіваюся на цю підтримку».

 

Тарас Кремінь також каже, що «гайки», ані щось інше, ніхто закручувати не збирається, але одним із пріоритетів своєї діяльності бачить неухильне дотримання громадянами мовного законодавства.

 

Як повідомляла «УМ», 8 липня урядовим рішенням Тарас Кремінь був обраний уповноваженим із захисту державної мови.

 

На цій посаді він змінив Тетяну Монахову, яка звільнилася у квітні менш ніж через пів року після призначення. Вона пояснила це тим, що секретаріат відомства, який їй доручили очолювати, так і не почав роботу та не отримав фінансування.

 

Нагадаємо, що КСУ розглядає закон про українську мову на предмет конституційності.  Суддя КСУ Ігор Сліденко вважає термін "російськомовне населення" цитуванням воєнної доктрини Путіна.