Порошенко вимагає задокументувати свідчення слідчого ДБР Корецького про тиск

10.07.2020
Порошенко вимагає задокументувати свідчення слідчого ДБР Корецького про тиск

Підтримати Порошенка традиційно прийшли тисячі прихильників. (Фото з ФБ-сторінки Петра Порошенка)

Трьох засідань Печерського райсуду Києва щодо обрання експрезиденту Петру Порошенку обмежувального заходу виявилося достатньо для того, щоб суддя Сергій Вовк нарешті зважився залишити без розгляду відповідне клопотання прокуратури. 
 
Щоправда, тут скандально відомому судді допомогла сама прокуратура, адже її представники заявили, що слідство у справі нібито незаконного призначення в часи президентства Порошенка одного iз заступників Служби зовнішньої розвідки вже завершене. А відтак нібито немає сенсу обирати запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання лідеру «Європейської солідарності». 
 
І це при тому, що, за даними захисту Порошенка, слідство продовжили тишком-нишком на три місяці в ніч на Івана Купала. 
 
Що ж спонукало офіс генпрокурора «перезавантажити» позиції, узяти паузу? Вочевидь, Різницькій довелося реагувати на заяви керівника слідчої групи Державного бюро розслідувань Олега Корецького, який того ж дня — у середу, заявив, що на нього чинився тиск iз метою порушення кримінальних проваджень проти Порошенка.
 
Спочатку Корецький (до якого в самого Порошенка вистачає претензій щодо низки розслідуваних ним на чолі слідчої групи ДБР кримінальних проваджень) заявив захисникам експрезидента, а згодом дав інтерв’ю журналістам про тиск на нього з боку першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова. 
 
Не дивно, що Порошенко просто в суді вимагав заслухати свідчення слідчого Корецького, доки «він iще живий» і «не збирається покінчити життя самогубством». За його словами, «Уотергейт у порівнянні з цим — квіточки», бо від Корецького можна дізнатися, як «Бабіков тиснув, які вказівки з Кремля отримувала прокуратура, які вказівки — від Януковича» тощо.
 
 
До речі, Петра Олексійовича до стін суду знову прийшли підтримати близько десяти тисяч прихильників. Виступаючи перед ними після засідання, Порошенко заявив про встановлені в суді «факти фальсифікації кримінального провадження» проти нього з боку офісу генпрокурора і тиску на керівника слідчої групи ДБР Корецького. 
 
«Ми твердо впевнені, що цей тиск здійснюється за вказівкою з офісу президента Зеленського і з офісу генпрокурора і особисто генерального прокурора», — підкреслив політик.
 
У свою чергу, генпрокурорка Ірина Венедіктова вже пізно ввечері відреагувала на все це відеозверненням, у якому закидає Порошенкові та його захисникам затягування процесу «завдяки численним недолікам та суперечностям КПК, які надають можливість недоторканним і далі залишатися такими».