Авікатасрофа МАУ: Іран не йде на переговори з Україною щодо компенсацій родичам

14:28, 08.07.2020
Авікатасрофа МАУ: Іран не йде на переговори з Україною щодо компенсацій родичам

Якщо Іран не погодиться виплатити компенсацію родичам загиблих, Україна з позовом звернеться до Міжнародного суду ООН.

Ще у червні в  Ірані погодилися виплатити компенсації родинам загиблим в авіакатастрофі українського літака МАУ, який розбився поблизу Тегерану. Компенсацію мала б отримати й українська авіакомпанія.

 

Однак, українська сторона ніяк не може розпочати переговори з Іраном щодо компенсації родичам загиблих пасажирів літака авіакомпанії МАУ, який збили в небі над Тегераном. В Ірані у всякий спосіб ігнорують це питання, розповів заступник міністра закордонних справ Євген Єнін в інтерв'ю BBC News Україна.

 

За його словами, попри заяви офіційного Тегерану про готовність виплатити компенсацію родинам загиблих, переговори між Україною та Іраном так і не розпочалися.

 

Єнін розповів, що як тільки Іран заявив про готовність обговорити це питання, МЗС України одразу відправило ноту з пропозицією почати ці переговори. Однак у відповідь приходила відмова. 7 липня Іран вчергове відмовився від переговорів. Саме тому, за його словами, поки що рано говорити про якісь суми компенсації.

 

"Річ у тім, що визначення суми є результатом дуже комплексної експертизи, до уваги беруться абсолютно всі обставини справи", – відзначив дипломат.

 

Відтак поки все залежить від політичної волі іранської сторони.

 

Серед ймовірних варіантів, якщо Іран не погодиться виплатити компенсацію родичам загиблих, є позов до Міжнародного суду ООН. Однак поки що цей варіант в МЗС не розглядають, запевнив Єнін.

 

"На сьогоднішній момент звернення до міжнародного суду ООН не розглядається. Є відповідний алгоритм і звернення до суду є крайнім засобом захисту наших інтересів. Я дуже хотів би вірити, що ми досягнемо результатів у позасудовому порядку з іранською стороною", – сказав дипломат.

 

Як повідомляла «УМ», 8 січня 2020 року після зльоту з аеропорту Тегерана ракетою було збито літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ.

 

На борту перебували 176 осіб: 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців - двоє пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Також серед загиблих - громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великої Британії.

 

Наприкінці червня Іран відправив до Франції бортовий самописець зі збитого 8 січня цього року українського пасажирського лайнера