Німеччина відмежувалася від депутатів, які їздили на «референдум» до Криму

09:45, 08.07.2020
Німеччина відмежувалася від депутатів, які їздили на «референдум» до Криму

Німецький депутат визнав, що їздив у Крим хвалити "вибори" за російські гроші

Німеччина відмежувалася від поїздки окремих її депутатів до окупованого Криму на російський референдум про "обнулення" терміну Путіна.

 

Як пише УМ, про це йдеться у заяві посольства України у Німеччині.

 

"На жаль, ми тим часом дізналися, що також німецькі депутати взяли участь у візиті. Ми теж хочемо наголосити: це була приватна поїздка. Позиція Федерального уряду залишається непохитною. Ми не визнаємо анексію Криму, яка порушує міжнародне право", - заявили у посольстві.

 

Раніше з такою заявою виступив Європарламент у зв’язку з візитом на окупований РФ півострів кількох французьких євродепутатів.

 

Нагадаємо, перед цим посольство Німеччини назвало неприйнятним референдум РФ у Криму про конституційні зміни, які дозволять Путіну залишатися при владі до 2036 року.

 

Депутат Бундестагу Німеччини від правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) Ульріх Еме зізнався, що за гроші Кремля їздив до анексованого Криму на вибори президента Росії. Він був присутній на них як "спостерігач", повідомляє німецьке видання Der Spiegel.

 

Ульріх Еме відвідав Крим у березні 2018 року під час переобрання Володимира Путіна на пост президента РФ як "міжнародний спостерігач", а потім говорив, що "був приємно здивований", наскільки "добре було організоване голосування".

 

Спочатку німецький депутат заперечував спонсорування поїздки Державною Думою Росії. Однак пізніше він зізнався німецькій газеті Freie Presse, що поїхав за грошу російського парламенту, а дізнався про це нібито "пізніше". 

 

Згідно з німецьким законодавством, членам Бундестагу заборонено отримувати "грошові винагороди", якщо заради них вони використовують свій мандат в інтересах "спонсора".

 

За інформацією видання, Ульріх Еме не єдиний депутат від "Альтернативи для Німеччини", хто їздив у анексований Крим в березні 2018 року на запрошення Москви. "Спостерігачами" на російських виборах тоді були сім членів Бундестагу від цієї партії. Однак інші депутати не поспішають відповідати на запити, або ж заперечують причетність Росії до фінансування. 

 

Про невизнання голосування за поправки до Конституції РФ на території Криму заявили ЄС, США та Велика Британія. 

 

ЄС, крім того, в цілому розкритикував російський референдум про конституційні зміни.