Kamianka Music Fest: на Черкащині просто неба вшанують 180-річчя Чайковського

08.07.2020
Kamianka Music Fest: на Черкащині просто неба вшанують 180-річчя Чайковського

Петро Чайковський — і український композитор. (Фото надане організаторами KamiankaMusicFest.)

Уже третій рік поспіль у Кам’янці на Черка­щині організовують культурологічний фестиваль просто неба Kamianka Music Fest.
 
 
У непростий карантинний період 2020-го подія все ж відбудеться 11 липня.
 
 
Фестиваль проходить під кураторством ГО «Центр культурних ініціатив «Відповідальне майбутнє» та дієвої підтримки Кам’янської міської ради.
 
 
Це та Кам’янка та навколишні мальовничі села тепер Черкаської області, що нерозривно пов’язані з тривалим перебуванням там і творчістю всесвітньо відомих композиторів Петра Чайковського та Кароля Шимановського. Кам’янку сміливо можна назвати музичною Меккою на карті України.
 
 
Упродовж 28 років, iз 1865-го по 1893-й, сюди приїздив уславлений композитор Петро Чайковський літувати в сестри. Саме тут, за його словами, він жив, працював, відпочивав, був щасливим, натхненним і написав понад 30 творів, серед яких: опери «Мазепа», «Орлеанська діва», «Євгеній Онєгін» і балет «Лебедине озеро».
 
А засновник польської композиторської школи ХХ століття Кароль Шимановський народжений у цих краях. Тут пройшли його безтурботне дитинство і молодість.
 
Kamianka Music Fest має просвітницьку мету, яка суголосна цілям сталого розвитку (ЦСР) порядку денного ООН у сфері сталого розвитку до 2030 року в частині 11-ї ЦСР «Сталі міста та громади». Цьогоріч фестиваль набуває нового маштабу, оскільки приурочений до 180-річчя від дня народження Петра Чайковського, який походить від козацького роду Чайок.
 
Простором для проведення музичного фестивалю традиційно стає парк Кам’янського дер­жавного історико-культурного заповідника з парковою сценою та відомою музичною школою.
 
Варто нагадати, що 15 років поспіль у Кам’янці проводять Всеукраїнський дитячий конкурс пам’яті Петра Чайковського. Тож програму фестивалю відкриють переможці конкурсу з різних куточків України.
 
Хедлайнером класичної частини фесту стане оркестр «Віртуози Києва» — найкращі українські музиканти, переможці міжнародних конкурсів під керівництвом відомого у світі віолончеліста-диригента Дмитра Яблонського. Лише упродовж року «Віртуози Києва» взяли участь у понад 100 концертах в Україні, Ізраїлі, Азербайджані, Іспанії, Швейцарії.
 
Джазову сторінку фестивалю Cosmic Jazz Night, що відбудеться просто неба під зорями, відкриє тріо піаністки Наталії Лебедєвої в тандемі з найкращою співачкою України, за версією журналу Elle Ukraine2017, Лаурою Марті. Тріо — це ще контрабас Ярослава Товарянського та барабани Ярослава Бориса.
 
Також молоді та закохані у джаз черкащани разом із Майком Левтушенком запропонують слухачам свіжий погляд на традиційний джаз і власний рецепт авторської музики.
 
Для тих, хто зацікавлений побувати на фестивалі просто неба у Кам’янці, із Києва від двох станцій метро організовують автобус із екскурсоводом для дводенного перебування на Черкащині, де, окрім музею Петра Чайковського, приваблює історією та природною красою Холодний Яр з тисячолітнім дубом Максима Залізняка.