День ВМС: Зеленський хоче повернути українські території

11:26, 05.07.2020
День ВМС: Зеленський хоче повернути українські території

День Військово-Морських сил України традиційно відзначають у першу неділю липня. (Фото Офісу президента)

Військово-Морські сили України будуть повністю оснащені ракетною зброєю, яка є головним фактором стримування агресора. До того ж, Україна «буде сильною, вільною, непереможною і поверне всі свої території».

 

Як повідомляє «Україна молода», так сподівання висловив президент Зеленський під час урочистостей в Одесі з нагоди Дня ВМС у неділю, 5 липня.

 

"Сьогодні поруч з нашою гордістю фрегатом "Гетьман Сагайдачний" стоїть буксир "Яни Капу", повернуті катери "Нікополь" та "Бердянськ", а в містах Краматорськ та Слов'янськ гордо майорить жовто-синій прапор. І все це дає потужний заряд сили та віри в те, що все у нас обов'язково вдастся. Ми повернемо всіх наших людей, ми повернемо всі наші території, віру в правду і справедливість", - сказав президент.

 

 

Він також подякував колишнім військовополоненим морякам, які стали живими символами волі та нескореності, показали всьому світу, що "українські моряки не знають слова страх, не знають слова неможливо, але знають, що таке доблесть, відвага та честь".

 

"Скоро майже рік як наші хлопці вдома, вони продовжують службу та захист України, вони живуть, одружуються і, я сподіваюся, ще не раз радітимуть народженню в своїх родинах дітей", - додав Зеленський.

 

Щодо оснащення ВМС ракетною зброєю глава держави наголосив: "Ми повинні мати повну обізнаність про ситуацію на морі, в тому числі, у підводному просторі, забезпечимо вашу готовність вести асиметричні дії. Повністю оснастимо ВМС ракетною зброєю як головний фактор стримувань".

 

 

Зеленський назвав надважливими випробування українського ракетного комплексу “Нептун”, прийняття якого на озброєння зробить Україну ще сильнішим гравцем в акваторії Чорного та Азовського морів.

 

“Також у наших найближчих планах — отримання катерів "Айленд" та «Mарк VI» в рамках військової допомоги з боку США", - цитує Зеленського Офіс президента.

 

За його словами, Україна не дозволить знищити систему чорноморської безпеки, і регулярне нарощування мощі Військово-морських сил є державною метою.

 

«Ми знаємо, як у минулі роки в багатьох сенсах цього слова Військово-морські сили України намагалися знищити та потопити. Я цього не просто не допущу - я зроблю все, аби український флот був взірцем потужності, сучасності та став справжньою гордістю України», - заявив глава держави.

 

Зеленський додав, що Україна має бути морською державою не у спогадах минулого, а в реальному сьогоденні та найближчому майбутньому. Водночас місто Одеса має стати не лише морською столицею, а й "мозком, серцем і душею Військово-морських сил України".

 

Як повідомляла «УМ», командувач ВМС Олексій Неїжпапа вважає Росію головним ворогом і наголошує, що нині світ воює технологіями, а не кількістю штиків.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Вперше День ВМС України був відзначений у Севастополі 1 серпня 1997 року. В цей день на колишніх кораблях Чорноморського флоту ВМФ СРСР, що перейшли до складу ВМС України, були урочисто підняті військово-морські прапори України.

 

День ВМС ЗС України був установлений на прохання Військової Ради Військово-морських сил, на честь перших широкомасштабних навчань українського військового флоту «Море-96» (30 липня – 1 серпня 1996), указом Президента від 17 серпня 1996 року.

 

Згодом, згідно з указом Президента Ющенка від 24 березня 2006 року День Військово-морських сил Збройних сил України відзначався щорічно в першу неділю липня. З 2012 року почали відзначати в останню неділю липня. У 2015 році ми знову повернулися до святкування Дня ВМС в першу неділю липня.

 

Нині, у зв’язку з російською окупацією Криму, штаб ВМС України розташований в Одесі.