Міністр оборони Таран закидає ДБР підрив боєготовності ППО

19:50, 03.07.2020
Міністр оборони Таран закидає ДБР підрив боєготовності ППО

Боєготовність частин ППО була підірвана внаслідок дій ДБР у четвер, 2 липня.

Міністр оборони Андрій Таран заявляє про підрив бойової готовності частин ППО (протиповітряної оборони), який стався через неузгодженість дій правоохоронців та службовців військової контррозвідки.

 

На його думку, оцінку їхнім діям мають дати правоохоронні органи. Йдеться про обшуки, проведені ДБР у військових частинах напередодні, в четвер.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Таран заявив під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п’ятницю.

 

“На теперішній час та інформація, яку я маю, дозволяє мені зробити такі висновки: неузгодженість дій співробітників військової контррозвідки й інших зацікавлених структур призвели до, по-перше, підриву бойової готовності частин протиповітряної оборони, по-друге — створення можливості витоку інформації, яка належить до “грифованої”. Оцінку, мені здається, мають надати відповідні правоохоронні органи, а не міністерство оборони”, - заявив пан Таран.

 

На скандал відреагував і президент Володимир Зеленський, який вимагає від правоохоронців «оцінити дії працівників Державного бюро розслідувань, які вилучили військові прилади з військових частин Повітряних сил ЗСУ, що поставило під загрозу бойову готовність частин протиповітряної оборони України».

 

В офісі президента повідомляють, що Зеленський висловив "глибоке занепокоєння діями ДБР щодо втручання в діяльність Повітряних сил, що прямо впливають на виконання завдань з охорони повітряного простору держави".

 

"Керівникам СБУ та ДБР – негайно надати відповідну правову оцінку діям своїх співробітників і вжити вичерпних заходів для мінімізації можливих наслідків. Ситуацію з цього питання беру під особистий контроль", - сказав глава держави.

 

Як повідомляла «УМ», 1 липня 2020 року в зенітну ракетну бригаду на Київщині (військова частина А2860) прибули представники Хмельницького відділу слідчого територіального управління ДБР.

 

Практично водночас такі ж процесуальні дії провели у зенітних ракетних бригадах Одещини (в/ч А2800) та Херсонщини (в/ч А1836).

 

Слідчі ДБР вилучили обладнання, яке забезпечує систему протиповітряної оборони країни: 7 приладів НВЧ (клістрони). Наразі їх повернуто військовим.