Відставка Смолія: МВФ сподівається на незалежність НБУ

12:10, 02.07.2020
Відставка Смолія: МВФ сподівається на незалежність НБУ

Представники МВФ відзначили здобутки Нацбанку під керівництвом Якова Смолія.

Міжнародний валютний фонд відреагував на повідомлення про відставку голову Нацбанку Якова Смолія.

 

Зокрема, представники МВФ відзначають здобутки Нацбанку під керівництвом Якова Смолія та очікують, що його наступник також забезпечить незалежність НБУ.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляє пресслужба Міжнародного валютного фонду.

 

«Ми зауважили заяву про звільнення, подану головою НБУ Смолієм. Під його керівництвом, в Україні будо досягнуто істотних звершень у забезпеченні ціновоі стабільності, що наочно продемонструвало ключову роль незалежного центрального банку у сучасній макроекономічній політиці», - наголосили у МВФ.

 

У фінустанові додають, що «саме тому незалежність НБУ перебуває в центрі програми, що підтримується МВФ, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником голови».

 

Як повідомляла «УМ», 1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через «систематичний політичний тиск», який «унеможливлює ефективне виконання…  обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами».

 

Посли держав "Великої сімки" в Україні вважають, що заява Смолія може свідчити про підрив незалежності інституції НБУ, що «може стати великим кроком назад».

 

Раніше голова Національного банку Яків Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – 2025 року.

 

Смолій став головою НБУ 15 березня 2018 року, коли Верховна Рада підтримала звільнення Гонтаревої з посади голови Нацбанку і призначила його на цю посаду.