Із 1 липня Німеччина перебирає на себе головування в Раді ЄС

01.07.2020
За встановленими правилами ЄС, кожні пів року в Євроспільноті головує та чи інша її країна-член.
 
Формально, кожна країна, від найменшої до найбільшої, має рівні права і розробляє план дій на час її піврічного володарювання.
 
Але все ж плани головування маленьких Мальти, Словенії чи Литви частково залежать від їхніх внутрішніх можливостей.
 
Інша справа — євросоюзівські важковаговики, як-то Німеччина чи Франція. Тут і громаддя планів, і можливості їх виконання зовсім інші. 
 
Від  1 липня головування в ЄС переходить до найбільшого «важковаговика» — Німеччини. Федеральний уряд ФРН ухвалив програму головування країни в Раді ЄС на засіданні в середу, 24 червня. Головування Німеччини пройде під гаслом «Разом. Знову зробити Європу сильною».
 
Затверджений на 24 сторінках текст програми передбачає зосередження головної уваги на боротьбі з наслідками коронавірусної кризи, в тому числі й економічними. Через пандемію COVID-19 ЄС постав перед «доленосним викликом», зазначається в програмі.
 
«Під час головування Німеччини в Раді ЄС ми всіма силами намагатимемося вирішити це завдання спільно та направлено на майбутнє, щоб знову зробити Європу сильною», — йдеться у програмі. 
 
Тож у наступному півріччі на плечі канцлерки ФРН Ангели Меркель лягає подвійна відповідальність в надтяжких умовах пандемії COVID-19 — і за свою країну, і за Євросоюз загалом.
 
У Німеччині, як і загалом у світі, не існує звань на зразок «заслужених» та народних», але неформально вона вже заслужила всі регалії — від кращого політика Європи до кращої жінки-політика світу. Недарма на батьківщині до неї вже давно пристало прізвисько mutter («мати» чи «матінка» нації).
 
Як кажуть, кінь на чотирьох ногах, але також спотикається. У «матінки» були помилки стосовно міграційної політики, стосовно будівництва газогону «Північний потік-2».
 
Але, при всьому цьому, «матінка» Ангела Меркель, якій у липні виповниться 66 років, iз 2005 року впевнено веде свій німецький корабель (як і всю євросоюзну флотилію) через бурхливі води європейської та світової політики. 
 
Із 1 липня, як виглядає, вона буде змушена працювати відразу на двох посадах — і канцлера ФРН, і глави Європейської комісії (ЄК) Урсули фон дер Ляєн. Остання посіла цю посаду, власне, за протекції Ангели Меркель. Але за час головування в ЄК жодним чином не проявила себе.
 
Якщо не враховувати незмінно бездоганних зачісок, манікюру та стильного вбрання бізнесвумен. А ще добре засвоєного стилю політичного спілкування, як-то «глибоке занепокоєння», «велика стурбованість» та обіцянки «докласти всіх можливих зусиль».
 
Як сама глава Єврокомісії, так і підібрані нею комісари (міністри ЄС) вже зазнають нищівної критики за неспроможність координувати дії та вирішувати питання боротьби з коронавірусом.
 
Тож наступні пів року Ангелі Меркель доведеться виконувати ті завдання, якi виконати була неспроможна Урсула фон дер Ляєн. І це не лише пандемія, оскільки ще одним важливим пунктом головування Німеччини в Раді ЄС стане завершення переговорів про майбутні відносини блоку з Великою Британією. Інші важливі теми: захист клімату, діджиталізація та позиціонування Європи щодо США та Китаю.
 
Уже на початку головування уряд ФРН планує вирішити чи не найскладніше завдання. На саміті у липні очікується затвердження плану відбудови економіки ЄС після спричиненої коронавірусом кризи. Глави держав та урядів країн ЄС мають погодити пакет обсягом у 750 мільярдів євро, 500 мільйонів з яких становитимуть дотації країнам і лише 250 — кредити. Фінансуватися програма має через спільні запозичення, чому опираються окремі країни.