Цей день в історії: створено Меджліс кримськотатарського народу

10:48, 30.06.2020
Цей день в історії: створено Меджліс кримськотатарського народу

У 2014 році після анексії Криму Росією проти кримських татар почалися репресії.

30 червня вважається датою появи Меджлісу кримськотатарського народу, який покликаний захищати національні та культурні інтереси. Цього дня 1991 року на першій за роки існування радянської влади сесії Курултаю кримських татар був сформований національний Меджліс на чолі з Мустафою Джемілєвим, затверджені національний гімн і прапор. 

 

Другий Курултай (національний з’їзд) відкрився 26 червня 1991 року в Сімферополі в місцевому Палаці профспілок і тривав до 30 червня.

 

На сесії Курултаю з числа його делегатів був обраний Меджліс кримськотатарського народу, що складався з 33 осіб, а також Голова Меджлісу – Мустафа Джемілєв та його заступник – Рефат Чубаров.

 

Вже 6 липня 1991 року відбулося перше засідання Меджлісу кримськотатарського народу, на якому була затверджена його структура. II Курултай продовжив демократичні традиції кримських татар, адже І Курултай був скликаний ще у листопаді 1917 року і тоді на ньому був обраний національний уряд.

 

Основною метою скликаного II Курултаю була консолідація кримськотатарського народу, об’єднання його зусиль задля вирішення нових проблем. Обрані делегати представляли всі прошарки кримськотатарського народу і фактично увесь спектр думок, які існували в кримськотатарському Національному русі.

 

Сесією Курултаю серед інших, були ухвалені декларація про національний суверенітет кримськотатарського народу, постанова «Про національний прапор і національний гімн кримськотатарського народу», постанова «Про перехід на латинську графіку» тощо.

 

У 2014 році після анексії Криму Росією проти кримських татар почалися репресії. На сьогоднішній день російські окупанти заборонили діяльність Меджлісу.

 

Кримські татари вважають це переслідуванням і обмеженням прав корінного народу Криму. Це, на їхню думку, помста Кремля за опір російської агресії.

 

Проросійські маріонетки заборонили в'їжджати на територію анексованого Криму нинішньому главі Меджлісу Рефату Чубарову, Мустафі Джемілєву й низці інших кримськотатарських активістів.