Шахтарі у Києві вимагають відставки Геруса та Третьякової

12:05, 30.06.2020
Шахтарі у Києві вимагають відставки Геруса та Третьякової

Шахтарі вимагатимуть від урядовців погасити перед працівниками держшахт заборгованість із зарплати.

Шахтарі та профспілковці розпочинають у Києві безстрокову акцію протесту, щоб захистити свої гарантовані Конституцією права.

 

Як інформує УМ, про це у своєму Facebook поінформував член енергетичного комітету ВР, народний депутат Михайло Волинець.

 

Зокрема, до Києва з'їхалися шахтарі, профспілковці "Мирноградвугілля", "Добропіллявугілля", "Селидіввугілля", представники шахт Львівсько-Волинського басейну.

 

Зазначається, що на проїжджій частині вулиці Грушевського й під стінами парламенту зібралося щонайменше 600 активістів. Вони заявили, що акція буде безстроковою. Люди протестують проти "антилюдських змін до трудового законодавства України"

 

"Вони мають низку вимог до президента, прем’єр-міністра та міністра енергетики. Одна із них - звільнити від виконання обов’язків голови профільного комітету Верховної Ради України Андрія Геруса та притягнути його до кримінальної відповідальності за розвал енергетичної галузі України", - пише Волинець.

 

Окрім того, шахтарі вимагатимуть від урядовців погасити перед працівниками держшахт заборгованість із зарплати. Станом на 1 липня 2020 року вона сягне понад 1,2 млрд грн.

 

Ще одна вимога протестувальників: зобов'язати Фонд державного майна України, ПАТ "Центренерго", ДП "Держвуглепостач", ДП "Калуська ТЕЦ-Нова" повністю розрахуватися із державними вугледобувними підприємствами за отримане вугілля. Загальна сума боргу становить близько 884 млн грн.

 

Окрім цього, за словами протестувальників, влада має намір скасувати статтю закону про працю, яка передбачає, що у разі звільнення працівника це потрібно погоджувати з профспілкою. Її ж члени запевняють, що уряд повинен створювати нові робочі місця, "а не перетворювати працівників на рабів".

 

Водночас іще однією вимогою протестувальників є відставка депутатки від "Слуги народу" Галини Третьякової, голови парламентського комітету соцполітики, який був ініціатором зазначених законопроєктів. Серед іншого вона, нагадаємо, нещодавно виступила за скасування пільг.

 

"Ми тут, щоб не допустити ухвалення законів про працю, профспілки й фонди соціального страхування, які активно просуває комітет із питань соціальної політики під керівництвом Галини Третьякової. Через це ми вимагаємо відкликати ці законопроєкти й звільнити Третьякову із обійманої посади", – цитує zPost.me слова представника профспілок авіабудівників Дмитра Полякова.

 

Як повідомляла УМ, на минулому тижні шахтарі державної шахти "Надія" протестували під Офісом Президента. Після виходу до них глави держави і обіцянки "розібратися з Центренерго", шахтарям держкомпанія підконтрольна Ігорю Коломойському заплатила 8,75 млн грн, що становить біля 0,5% боргу Центренерго шахтам.

 

Народний депутат фракції "Слуги народу", глава комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради Галина Третьякова заявила, що у безробітних народжуються діти низької якості, і завела мову про стерилізації громадян без працевлаштування.  У зв'язку з цим постійна комісія Ради Федерації профспілок України з питань рівності прав жінок і чоловіків вимагає відставки нардепа.