Біографічний фільм «Малевич» зніматимуть в Україні

22:40, 05.06.2020
Біографічний фільм «Малевич» зніматимуть в Україні

Казимир Малевич - єдиний художник, який зображував тему Голодомору у своїх роботах, за що переслідувався радянською владою.

Маловідомі таємниці з життя великого художника Казиміра Малевича, історія його дитинства в Україні, формування як митця під впливом української народної творчості, зображення на полотнах трагедії Голодомору, – все це зацікавило кіномитців, які бажають знімати біографічний фільм про творця «Чорного квадрату» саме в Україні.

 

Як стало відомо журналістам «УМ», біографічний фільм про митця Казимира Малевича розробляється за ініціативи продюсерської компанії 435 FILMS.

 

Режисеркою фільму виступає Дарія Онищенко («Істальгія», «Забуті»), сценарій написаний Дарією та Анною Паленчук, продюсеркою та генеральним директором компанії. Проєкт потрапив до сценарної лабораторії відомої європейської програми MIDPOINT, де у творців фільму буде можливість порадитись з професіоналами компаній Netflix та HBO.

 

Ідея створення фільму «Малевич» належить продюсерці Анні Паленчук («Істальгія», «Заповідник Асканія», «Рідні», «2020: Безлюдна країна», «Герой мого часу», «Номери»).

 

«Таємниці з життя великого художника, історія його дитинства в Україні, формування як митця під впливом української народної творчості, створення супрематизму як нового напряму в мистецтві, зображення на полотнах трагедії Голодомору, переслідування митців-авангардистів радянським режимом та безперестанна віра в те, що мистецтво має бути вільним. Все це має увійти в новий художній фільм», - стверджують ініціатори створення стрічки «Малевич».

 

В основі байопіку - історія протистояння абстракціоніста Казимира Малевича з відомим конструктивістом Володимиром Татліним. Ексцентричні та неординарні особистості, привабливі та харизматичні чоловіки, ці митці все життя змагались за визнання своєї творчості. Але чим успішніше ставав Малевич, тим уважніше за ним слідкувало НКВС.

 

«Малевича знають як видатного художника ХХ сторіччя та автора однієї з найвідоміших картин світу «Чорний квадрат». В нашому автобіографічному фільмі ми хочемо показати Малевича - особистість, людину, яка кохала, товаришувала, раділа, страждала та прагнула свободи творчості, за що все життя переслідувалась НКВС», - коментує співсценаристка та продюсерка фільму Анна Паленчук.

 

«Цікаво, що Малевич і Татлін  досі вважаються російськими митцями, хоча вони обидва провели своє дитинство в Україні, розмовляли українською мовою, обидва співали українські пісні. Татлін ще й грав на бандурі. А Малевич неодноразово наголошував, що на його формування як митця вплинули саме українська культура й українська історія, - зазначає режисерка та співсценаристка фільму Дарія Онищенко. - У сценарії не розповідається повна біографія Малевича. Було важливо передати образ і внутрішню суть героя. Кохання, пристрасть, розчарування, мрії, слава, злети й падіння, переслідування, арешти та багато іншого - в цьому фільмі буде все те, що необхідно для успіху серед широкої аудиторії в Україні та за кордоном».

 

До роботи над фільмом були залучені експерти-мистецтвознавці з України та з-за кордону, історики. Головний консультант проєкту – Тетяна Філевська, відома своїм документальним фільмом про життя та творчість Казимира Малевича, а також авторка книг, які розповідають про життя Малевича в Україні.

 

«На жаль, досі в Україні мало хто знає, що Малевич був не тільки художником, а ще й філософом, викладачем, поетом. Він створив зовсім нову школу мистецтва, перекреслив закони минулого і сміливо заглянув у майбутнє. Фільм про його життя та його творчість має допомогти зрозуміти його картини і його внесок в мистецтво», - вважає режисерка стрічки Дарія Онищенко.

 

Проєкт «Малевич» потрапив до сценарної лабораторії відомої європейської програми MIDPOINT від Креативної Європи. Викладачі програмі – професіонали з таких компаній, як Netflix та HBO, порадами яких зможуть скористатися учасники програми та разом з ними доопрацювати сценарій та більш детально розробити образи героїв.

 

Також програма надає можливість адаптувати матеріал під формат сучасного серіалу для відомих платформ. В рамках програми фільм «Малевич» буде представлений на міжнародних кіноринках.

 

Реліз фільму заплановано на 2021 рік.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Всесвітньо відомий український художник Казимир Малевич, творець загадкового «Чорного Квадрату», все своє життя веде яру боротьбу зі своїм суперником, конструктивістом Володимиром Татліним. В погоні за  славою Казимир Малевич дуже пізно усвідомлює, що його головний ворог - не Татлін, а жорстокий радянський режим, який знищує всі прояви вільного мистецтва.

 

Побачивши на власні очі трагедію Голодомору, Малевич кидає виклик радянській владі і опиняється з Володимиром Татліним по одну сторону барикад.

 

Художник та філософ Казимир Малевич жив та творив в Радянському Союзі, влада якого знищувала всі прояви вільного мистецтва і воліла підпорядкувати авангард вимогам радянської пропаганди.

 

Малевич - єдиний художник, який відкрито критикував та зображував тему Голодомору у своїх роботах, за що переслідувався радянською владою. У російськомовних джерелах він досі значиться як російський художник-авангардист, попри те, що народився в Києві, писав і говорив українською мовою, та провів дитинство, юнацькі роки та частину професійного життя в Україні.