Конституційний суд перевірить законність обмежень на час карантину

16:56, 05.06.2020
Конституційний суд перевірить законність обмежень на час карантину

Суддів КСУ просять невідкладно розглянути постанови уряду про введення й послаблення карантину.

Подання Верховного Суду щодо конституційності обмежень на час карантину, передбачених рішеннями Кабінету міністрів та Верховної Ради, надійшло до Конституційного Суду. 

 

Як повідомляє «Україна молода», про це повідомляє пресслужба КСУ.

 

У поданні Верховний Суд просить невідкладно розглянути постанови уряду про введення й послаблення карантину, а також рішення Верховної Ради про зміни до державного бюджету на 2020 рік, на відповідність Конституції України.

 

Йдеться, серед іншого, про можливі порушення права громадян України на свободу пересування й мирні зібрання, право вільно полишати територію країни й принцип рівності прав і свобод громадян (останнє стосується обмежень для людей старше 65 років, введених через їхню належність до групи ризику).

 

Зазначимо, що 29 травня Пленум Верховного Суду ухвалив рішення про звернення до Конституційного суду з поданням щодо конституційності встановлення обмежень на час карантину, передбачених нормативно-правовими актами Кабінету міністрів та Верховної Ради.

 

Як повідомляла «УМ», відсьогодні, з 5 червня, в Україні настав черговий етап послаблення карантину, введеного через епідемію коронавірусу.

 

Водночас, мер Києва Кличко відмовився послабити карантин і дозволити повноцінну роботу кафе і ресторанів з 5 червня.

 

Тоді як МОЗ не планує скасовувати масковий режим найближчим часом.