Справа Шеремета дуже складна – Аваков

13:47, 05.06.2020
Справа Шеремета дуже складна – Аваков

Активісти нагадали Авакову під Радою про справу Шеремета.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не визнає помилок слідства під час розслідування резонансної справи вбивства журналіста Павла Шеремета.

 

За його словами, у цій справі "зібрано дуже багато матеріалів і проведена значна робота".

 

Як повідомляє «Україна молода», про Аваков заявив, відповідаючи на питання депутатів у Раді в п’ятницю.

 

«Справа про вбивство Павла Шеремета дуже складна. І з багатьма обтяжуючими та прихованими від загального погляду обставинами. Що зараз відбувається? Зараз слідством зібрано більше 200 томів, на сьогоднішній день оголошено підозру трьом  підозрюваним», - сказав міністр.

 

За його словами, кожен підозрюваний має право на захист, і суд повинен винести рішення, зваживши на всю систему аргументів обвинувачення, підозр та захисту.

 

«Не потрібно спекулювати політично навколо цієї справи. Розслідування цієї справи дуже серйозне, воно ніяк не пов’язане з персоналіями, кар’єрами, моєю чи інших чиновників чи поліцейських, - наголосив Арсен Аваков. - По іншим епізодам цієї справи, по замовникам, організаторам, механізмам виконання та іншим співучасникам слідство триває. Очевидно, що воно може поновитись новими фактами, і ці факти стануть відомі суспільству. Ми звертаємо увагу на всі версії, які є. В тому числі, конспірологічні, які зараз появляються у просторі за участі деяких резонансних персонажів».

 

За словами міністра МВС, слідство вважає, що має "вичерпний набір аргументів" для підозр. І додав, що "підозрювані відмовились від дачі показань, участі в слідчих експериментах і перевірці на поліграфі" (раніше дехто з підозрюваних відмовлявся від таких слічих дій через нібито недовіру до експертів і порушення процедури – Ред.).

 

Аваков також зазначив, що "слідство передало всі матеріали до суду, і в загальному процесі суд повинен встановити істину". Водночас, наразі справа перебуває на етапі ознайомлення сторін з доказами і ще не направлена до суду.

 

Як повідомляла «УМ», президент Володимир Зеленський говорив, що Аваков несе відповідальність, зокрема, за результат у справі Шеремета.

 

Глава парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський припускав, що міністра внутрішніх справ можуть відправити у відставку, якщо розслідування вбивства журналіста розвалиться.

 

Під час доповіді у Раді Арсен Аваков відмовився вибачитися за злочини, скоєні його підлеглими – згвалтування і вбивства.