Досягти «режиму тиші» на Донбасі реально – МЗС Німеччини

15:53, 02.06.2020
Досягти «режиму тиші» на Донбасі реально – МЗС Німеччини

Українська сторона наголосила на системні порушення перемир’я з боку окупаційних сил

Досягти дотримання режиму тиші на Донбасі, як це передбачено "мінськими домовленостями", складно, але реально.

 

Як інформує УМ, про це заявив федеральний міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас під час спільного брифінгу з головою МЗС України Дмитром Кулебою.

 

"Ми зустрічались у "нормандському форматі", у формі відеоконференції, і були одностайними у тому, що реалізація домовленостей, які були досягнуті у грудні в Парижі, повинні бути реалізовані. Ми хочемо допомогти вам, підтримати вас, разом з Україною досягти миру на сході України, а також маємо досягти "режиму тиші", як це передбачено у "мінських домовленостях", який буде дотримуватись. У деталях це звичайно дуже складно, і ми це знаємо, але це є реально", - сказав міністр.

 

Він наголосив, що слід "починати там, де є можливими конструктивні кроки": зокрема - щодо захисту цивільного населення та відкриття нових КПВВ.

 

"Прагматично діяти можливо - Україна показала це у процесі розмінування. Цей процес треба продовжувати. І також висновки зустрічі у Парижі потребують компромісів від усіх", - додав Маас.

 

Зі свого боку українська делегація повідомила про реальний стан справ на Донбасі.

 

“Вже відбулась перша зустріч з міністром оборони Німеччини, дуже впливовою людиною в системі німецької влади. Ми майже всю розмову, 99% часу, говорили про безпекову ситуацію на Донбасі. І глава Офісу Андрій Єрмак, віце-прем’єр Олексій Резніков, міністр оборони Андрій Таран конкретними фактами, доказами, документами поінформували міністра оборони Німеччини про те, що насправді відбувається на Донбасі”, — сказав Кулеба.

 

З його слів, це — системні порушення перемир’я з боку окупаційних сил, і, власне, небажання Росії йти на конструктивне врегулювання, конструктивний діалог в Тристоронній контактній групі.

 

“Ми підтвердили ключові позиції про неприпустимість прямого діалогу з представниками так званих "ДНР“ і "ЛНР“, ми в ТКГ розмовляємо з Росією. Поінформували про наше бачення щодо кордону і на картах, конкретно, пальцем показали, де що відбувається, для того, щоб наші колеги усвідомлювали, що з того боку нам протистоять російські командири, не донецькі і луганські, а саме російські, які командують цими військовими корпусами. І, власне, той факт що представники т.зв. "ДНР“ та "ЛНР“ в ТКГ насправді є російськими громадянами — він також був доведений максимально чітко і прозоро”, — додав міністр.

 

Як інформувала УМ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і керівник Офісу Президента Андрій Єрмак з делегацією у вівторок, 2 червня, прибули з робочим візитом до Німеччини.

 

Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої травня: пам’ятаймо про їхній подвиг.