Антоненко звинувачує Авакова в безпідставності звинувачень у справі Шеремета

13:56, 02.06.2020
Антоненко звинувачує Авакова в безпідставності звинувачень у справі Шеремета

Антоненко під вартою перебуває вже майже пів року,

Фігурант справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрій Антоненко (Riffmaster) заявляє, що слідство чинило на нього моральний тиск, провину він не визнає і вважає, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков має визнати безпідставність звинувачень.

 

Як інформує УМ, про це сказав Антоненко в інтерв’ю кореспонденту видання "Бабель

 

Зокрема, він прокоментував заяву  президента Володимира Зеленського на пресконференції до річниці інавгурації 20 травня.Тоді він сказав, що справа Шеремета – це відповідальність голови МВС і він має довести її до кінця, бо ця справа буде індикатором ефективності Авакова. Адвокати Антоненка розкритикували це.

 

"Я уважно дивився цю пресконференцію і, звичайно, чекав на запитання щодо справи Шеремета. Було видно, що йому (президенту) було геть незручно від тих запитань. Він фактично відхрещується від своєї відповідальності і каже, що його затягнув на брифінг Аваков (12 грудня 2019 року – ред.). Усю відповідальність Зеленський переклав на нього. Ця справа зараз – кістка у горлі Авакова. На кону його посада, тому його дії і накази підлеглим можуть бути непередбачувані. На його місці я б з’ясував у підлеглих, хто сфальсифікував матеріали і підсунув йому, таким чином підставивши міністра. В цьому випадку він би дуже ефектно вискочив з цієї ситуації, як уміє це робити — зберіг би і посаду, і репутацію. Але я не можу знати, що він задумав і які будуть наслідки. Але знаю точно, що ніхто з нас не причетний до злочину. (…) Нову підозру, звісно, читав. Які можуть бути відчуття, коли підозрюють в тому, до чого ти не причетний? Звісно, огидні, як і раніше", - сказав Антоненко.

 

Антоненко також розповів про спроби спровокувати його в камері та тиск із боку слідства.

 

За його словами, у перший день його посадили в камеру, де сидів так званий "с*ка" – ув'язнений, який співпрацює зі слідством: "Але оскільки я не причетний до злочину і приховувати мені немає чого, жодної корисної інформації вони не отримали". Іншого разу чоловік, що підсів до Антоненка, розповів, що в нього знайшли дві гранати: "Думаю, це також була провокація щодо якоїсь вибухівки. Але результат знову був ніякий"., - розповів Антоненко.

 

А на початку січня в камеру до Антоненка підселили людину з нацистською літературою: "Він зайшов у камеру з двома нацистськими книжками. Я очманів. Пояснив йому в двох словах ситуацію, і на цьому ми поставили крапку. Того ж дня розповів про цей випадок слідчому та адвокату".

 

Крім того, 2 січня 2020 року слідчі намагалися провести слідчий експеримент після 21:30 і за відсутності особистого адвоката Антоненка, для чого привезли його й державного адвоката на місце загибелі Шеремета. Тоді підозрюваний відмовився від участі у слідчих діях.

 

 

 "Тиск був: забороняли теплі речі, засоби гігієни (помитися, постригтися). Не надавали медичну допомогу, наприклад, стоматологічну. До речі, зараз її теж не надають. З цього приводу я написав кілька заяв, отримав відписки з погодженням, але не допомогу. Цим керує слідчий (Василь) Бирко. Ще мені не давали побачення з рідними", - додав Андрій Антоненко. 

 

Як повідомляла «УМ», раніше суд обрав запобіжні заходи фігурантам справи Шеремета — Андрія Антоненка залишили під вартою, а Яну Дугарь відпустили під заставу з-під домашнього арешту. Підозрювану у вбивстві журналіста Павла Шеремета Юлію Кузьменко залишили під вартою ще на два місяці.

 

Водночас 25 травня активісти влаштували акцію протесту біля Офісу президента з вимогою звільнити усіх фігурантів справи Шеремета.

 

Раніше стало відомо, що підозрюваним у справі вбивства Павла Шеремета — Юлії Кузьменко, Яні Дугарь та Андрію Антоненку — змінили підозри, з яких зникли згадки про «ультранаціоналістичні ідеї» і «велич арійської раси», а організаторами слідство тепер називає невстановлених осіб.

 

Через декілька днів після цього поліція завершила досудове розслідування у справі Шеремета, невдовзі її мають передати до суду.