Легендарний композитор Мирослав Скорик пішов з життя на 82-му році у Києві

21:12, 01.06.2020
Легендарний композитор Мирослав Скорик пішов з життя на 82-му році у Києві

Опера Мирослава Скорика «Мойсей» - єдиний твір в Україні, який отримав благословення Папи Римського Іоанна Павла ІІ. (Фото з сайту Music-Review Ukraine)

Відомий український композитор, Герой України Мирослав Скорик пішов у засвіти на 82-році життя у Києві в понеділок, 1 червня.

 

Народний артист України, лауреат премії імені Шевченка, володар кількох орденів за заслуги, художній керівник Київської опери у 2011–2016 роках Мирослав Скорик був уродженцем Львова, двоюрідним онуком видатної оперної співачки Соломії Крушельницької. Саме вона першою помітила його талант.

 

Гірку новину про смерть композитора першим повідомив головний режисер у Національній опері імені Т. Г. Шевченка Анатолій Солов'яненко у Facebook.

 

Як повідомили «УМ» у концертній агенції UKR Artists, з якою співпрацював Мирослав Скорик, з посиланням на слова дружини покійного – Андріяни Ярославівни, попрощатися з легендарним композитором можна буде в середу, 3 червня, об 11:30 в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового УГКЦ (Лівобережна) у Києві.

 

Також попрощатися можна буде і у Львові - в четвер, 4 червня в Соборі Святого Юра. Теж об 11:30

 

Поховання в п'ятницю, 5 червня, на Личаківському цвинтарі.

 

 

МИРОСЛАВ СКОРИК- видатний композитор, педагог, мистецтвознавець, диригент, піаніст, музично-громадський діяч. Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, академік Академії мистецтв України.

    

Народився 13 липня 1938 року у Львові.  Походив з інтелігентної родини (його бабуcя була рідною сестрою славетної оперної співачки Соломії Крушельницької, яка першою помітила визначне музичне обдарування хлопчика).  Почав навчатися музики в музичній школі у Львові 1945 року.

 

У 1947 році родину Скориків було репресовано з політичних мотивів та вислано в Сибір. Там Мирослав Скорик навчався гри на фортепіано в учениці Рахманінова Валентини Канторової.

      

Після смерті Сталіна родина змогла повернулася до Львова, де Мирослав у 1955-1960 роках студіював у Львівській державній консерваторії (нині - Львівській музичній академії ім. М. В. Лисенка) під орудою професорів Станіслава Людкевича, Романа Сімовича та Адама Солтиса (клас композиції А.Солтиса, клас історії та теорії музики С.Людкевича).

 

Його дипломною роботою стала кантата «Весна» на слова Івана Франка. У 1960-1963 роках навчався композиції в аспірантурі Московської державної консерваторії ім. П.І.Чайковського під керівництвом проф. Д.Кабалевського. Завершив навчання у 1964 році з дисертаційним дослідженням на тему «Особливості ладу музики Сергія Прокоф’єва» та отримав наукову ступінь кандидата мистецтвознавства.

     

З 1963 року працював у Львівській, а з 1966 - у Київській державній консерваторії ім. П.І.Чайковського (нині Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського), викладав теорію музики і композицію (з 1971 - доцент, з 1985 року - професор).

   

Мирослав Скорик - вчитель багатьох відомих композиторів. Серед них - Євген Станкович, Іван Карабиць, Ганна Гаврилець, Освальдас Балакаускас, Олег Кива, Віктор Степурко, Олександр Козаренко, Богдана Фроляк Віктор Теличко, Іван Небесний, Леся Горова, Володимир Зубицький та багато інших. Був почесним співголовою Національної Спілки композиторів України.

    

У творчому доробку композитора представлені найрізноманітніші музичні жанри: опера, балет, «Реквієм», концерти (для оркестру, для віолончелі з оркестром, три фортепіанні, два скрипкових), твори для оркестру, камерних ансамблів різного складу, фортепіано.

 

Покоління 60-х знає його знамениті естрадні пісні: блюз-танго «Намалюй мені ніч», перший український твіст «Не топчіть конвалій». Маестро Скорик безпосередньо брав участь у створенні епохального фільму «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

 

Його опера «Мойсей» - єдиний твір в Україні, який отримав благословення Папи Римського Іоанна Павла ІІ, а легендарна «Мелодія» є духовним гімном України.

    

Мирослав Скорик здійснив редакції оперних творів українських класиків, серед яких «На Русалчин Великдень»  Миколи Леонтовича, «Купало» Анатоля Вахнянина, «Роксолана» Дениса Січинського.

    

 

У композиторській стилістиці Скорик продовжував традиції львівської школи, дав модерну авторську візію українського, зокрема карпатського, фольклору і львівського міського й салонного музикування, а також сучасної популярної музики, насамперед джазу.

     

Його твори регулярно виконуються в Україні, а також у Німеччині, Франції, Австрії, Швеції, Голландії, Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі, Великій Британії, США, Канаді та Австралії.

     

Будь-який твір Мирослава Скорика зачаровує, насамперед, мелодичним звучанням. Ця особливість музики Мирослава Михайловича єднає всіх - і тих, хто не знає нот, і аматорів, і музикантів-професіоналів. Найширша гамма образного світу Мирослава Скорика - від щонайтоншої лірики і зухвало веселих сплесків до трагічних та скорботних почуттів - звучить музикою, зверненою до людської душі.

 

«Музику потрібно писати так, щоб люди хотіли її слухати», - завжди був переконаний композитор.

 

В ексклюзивному інтерв’ю «УМ» під назвою «Ключ натхнення» Мирослав Скорик раніше розповідав про життя сім’ї у Сибіру, спілкування з Сергієм Параджановим і можливості української музики