Аваков і Венедіктова увійшли до антикорупційної нацради

18:05, 01.06.2020
Аваков і Венедіктова увійшли до антикорупційної нацради

Ірина Венедіктова і Арсен Аваков тепер є членами антикорупційної національної ради.

Президент Володимир Зеленський своїм указом змінив склад Національної ради з питань антикорупційної політики. Зокрема, до її складу увійшли керівники МВС, СБУ і Офісу генпрокурора.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідний указ №207 оприлюднено на сайті глави держави у понеділок, 1 червня.

 

Змінами до указу свого попередника Петра Порошенка від 2014 року Зеленський визначив, що головою Національної ради є він сам, а його заступником керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

 

І це при тому, що Порошенко навіть уявити не міг, що може очолювати антикорупційну нацраду, тоді головою був за посадою заступник керівника Офісу президента України, до відання якого віднесено питання антикорупційної політики. У 2015 році на цю посаду було призначено лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва.

 

Нагадаємо, що у червні 2019 року Зеленський змінив Джемілєва на свого представника Руслана Рябошапку, який тоді працював на Банковій.

 

Нині ж президент Зеленський увів до складу ради очільника МВС Арсена Авакова, голову СБУ Івана Баканова, секретаря РНБО Олексія Данілова, генпрокурорку Ірину Венедіктову (за згодою), керівника Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова та першого віцеспікера Руслана Стефанчук (за згодою), очільника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького (за згодою) та інших.

 

Центр протидії корупції звертає увагу, що з ради виключили їхнього очільника Віталія Шабуніна.

 

«Яка жесть. Президент Зеленський своїм указом змінив склад Національної ради з питань антикорупційної політики. Зокрема, виключив з неї Віталія Шабуніна і включив... Авакова (!!). А ще Єрмака (!), Баканова, Венедіктову та інших "видатних" антикорупціонерів... Ви чекали реакції президента на історію зі зґвалтуванням підлеглими Авакова затриманої прямо у відділку? Ну ось, отримайте», - йдеться у дописі Центру протидії корупції у Facebook.

 

В оновленому складі нацради немає також і голови Вищого антикорупційного суду Олени Танасевич.

 

Указом Зеленського визначено, що у роботі Національної ради з питань антикорупційної політики у випадку їхньої згоди можуть брати участь такі міжнародні спостерігачі та консультанти:

 

Девід Бернстайн — провідний спеціаліст з питань державного сектору Світового банку в Україні, Гарт Вілліс — член Офісу демократичного урядування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Назар Гром — спеціаліст із законодавчого процесу та антикорупційної політики ПРООН в Україні, Андрій Кухарук — експерт з антикорупційних питань Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), Ека Ткешелашвілі — голова Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні (EUACI), Лоуренс Хелд — керівник проекту "Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні "Взаємодія" (SACCI), Стефані Xoлmc — начальник відділу з правоохоронних питань Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

 

Як повідомляла "УМ", міністр МВС Арсен Аваков запрошується з доповіддю щодо стрілянини у Броварах та щодо зґвалтувань і катувань у відділку поліції у Кагарлику до Верховної Ради з нагоди так званого дня уряду у п’ятницю, 5 червня.

 

Президент Зеленський вважає представників своєї команди - Єрмака, Венедіктову і Баканова "чистими людьми", бо вони раніше не були у владі.