Карантин після 1 червня: в Україні дозволили міжобласне сполучення та роботу спортзалів

02.06.2020
Ще на крок вільнішими стали українці. Третій етап послаблень карантину запустили з понеділка.
 
 
За словами урядовців, ситуація із захворюваністю загалом по країні не погіршується.
 
 
Проте лишаються регіони, де кількість хворих щодня зростає.
 
Уже з понеділка безперешкодно можна подорожувати Україною. Дозволили як залізничне, так і автобусне міжобласне сполучення.
 
«Як тільки дізналася про те, що запустять Укрзалізницю, відразу взяла квиточки. Я за весь час карантину не бачила батьків. Тому для мене відновлення міжобласного сполучення — як свято», — розповіла «УМ» студентка Києво-Могилянської академії Світлана Божко. 
 
Однак, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, якщо ситуація із захворюваністю в якомусь регіоні значно погіршиться, транспортне сполучення з ним може бути обмежене або ж узагалі припинене. Тому наполегливо радить перевізникам дотримуватися всіх правил.
 
Окрім міжобласного сполучення, урядовці дозволили відкрити спортзали, фітнес-центри, басейни, курси та навчання групами до 10 осіб. Поступово Україна відкриває й кордони. На міжнародних КПП вже утворилися величезні черги.
 
Зокрема, у пункті пропуску «Тиса» понад 50 мікроавтобусів не могли потрапити в Україну. Причина — водії чекали на оформлення. Туди прибули вже резервні сили прикордонної служби.
 
«Водії мікроавтобусів, які наразі перебувають на митному посту, окрім особистих речей громадян, переміщують посилки на замовлення. Деякі з них відмовляються письмово декларувати переміщувані товари та подавати документи до митного контролю. Складено кілька карток відмов. Це унеможливлює перетин кордону на законних підставах», — зазначили у пресслужбі Держприкордонслужби. 
 
Щоб розвантажити наземні кордони, вже з 15 червня Україна планує відкрити небо. Тому українці почали активно планувати відпустки. «Цього року планую тільки подорожі Україною. Хоча раніше надавала перевагу таки Європі, Єгипту або ж Туреччині. Але, зважаючи на ситуацію у світі, ризикувати не буду», — поділилася з «УМ» своїми планами киянка Ірина Білоножко. Але дехто таки готує валізи і за кордон. «Я до коронавірусу купила квиточки до Парижа. Не полетіла, але перевізник дозволив скористатися квитком після відкриття кордонів. Тому в серпні таки хочу полетіти на відпочинок», — сподівається туристка Маргарита Стець. 
 
Проте до третього етапу послаблень готові не всюди. Наприклад, у Києві за попередню добу зафіксували сплеск заражень коронавірусом — 81 новий випадок захворювання на ковід-19, що в півтора раза перевищує середню статистику по місту за останні дні. Складною залишається ситуація і в Закарпатській, Рівненській та Львівській областях. «Щодо припинення карантину чи його пом’якшення зарано говорити. Динаміка погіршується. Все більше людей потрапляють до медзакладів із важкими формами. У Львові захворюваність надзвичайно висока. Шпиталі завантажені хворими на коронавірус на 40%», — прокоментував керівник лабораторного центру Львівщини Роман Павлів.
 
Після кількох місяців ізоляції кожен етап послаблень дає відчуття повернення до звичного життя. Ситуацію на місцях стосовно послаблень карантину має регулювати місцева влада.  Утім, зважаючи на кількість українців на вулицях, важко уявити, що навіть збільшення кількості хворих може знову змусити людей лишитися вдома.