Трудова залежність: чому українські заробітчани так потрібні економікам країн ЄС

02.06.2020
Трудова залежність: чому українські заробітчани так потрібні економікам країн ЄС

(Фото з сайта kolomyia.today.)

Поки США, Бразилія і Росія лідирують у сумних рейтингах щодо кількості заражених коронавірусом, країни, які більш-менш поквиталися з недугою, рятують свої економіки.
 
Європа відкриває кордони і дає зелене світло відновленню бізнесу. Та, виявляється, для повторного запуску йому не вистачає українських рук. 
 
Міністерство соціальної політики минулого року повідомило, що близько 3,2 мільйона українців працювали за кордоном на постійній основі. Водночас сезонні заробітчани збільшували це число до 7-9 мільйонів. 
 
Але на початок запуску карантину в Європі українські мігранти розділилися на тих, хто готовий перечекати пандемію на чужині, і тих, хто хутко повертався з-за кордону. Переважно останні приїздили, бо закінчувався термін їхнього легального перебування у відповідній державі. 
 
22 квітня цього року, на 42-й день карантину, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в Україні внаслідок карантину тільки офіційно зареєстрованих безробітних — понад 400 тисяч, а з-за кордону повернулися приблизно 2 мільйони заробітчан. 
 
Забезпечити роботою таку кількість людей у короткі терміни — неможливо. 
 
Тепер закордонним підприємствам-роботодавцям не вистачає рук-трудівниць. Світова пандемія довела, що економіки деяких країн серйозно залежать від трудових мігрантів.
 
І хоча своїх безробітних через карантин там теж стало більше — вони навряд чи повернуться до простої роботи. Аби аграрне та промислове господарства рухалися вперед — там користувалися робочою силою заробітчан.
 
ЗМІ квітнуть новинами, що в Європі потерпає сільське господарство — закордонні фермери побоюються, що врожаї залишаться гнити на полях. Згодом дефіцит рук відчують меблева галузь, підприємства автопрому, деревообробки та металообробки. 
 
Нині, коли карантин у країнах ЄС послабився, Австрія, Чехія і Польща запрошують робочі руки з України. Ще в середині квітня деякі держави були готові власним коштом оплачувати чартерні рейси для спраглих до роботи українців. Тож, усупереч суворим заборонам усередині країн, сотні наших співгромадян таки прилетіли на сезонні роботи.
 
У ніч на 29 травня в Україні відкрили 66 пунктів пропуску на кордонах із країнами ЄС і Молдовою. Це означає, що заробітчанам знову відкритий шлях до іноземних працедавців. Як швидко українці зважаться знову масово виїхати — залежить від епідемічної ситуації в Україні та за кордоном, а також від бажання держав увійти в попередні ритми життя. 
 
Світлана СЕМИВОЛОС, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка