Російські окупанти на Донбасі відновлюють свої колишні позиції неподалік лінії розмежування

02.06.2020
Російські окупанти на Донбасі відновлюють свої колишні позиції неподалік лінії розмежування

За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації, їхні посіпаки та найманці 31 раз порушили режим припинення вогню та обстріляли наші позиції з мінометів калібру 120 мм та 82 мм, також озброєння БМП, гранатометів різних систем i великокаліберних кулеметів. 
 
 
На донецькому напрямку ворог застосував по наших опорних пунктах ручні та станкові протитанкові гранатомети біля Новотроїцького, Водяного, Гнутового, Богданівки, Невельського, Павлополя, Березового.
 
 
Поблизу Лебединського і Старогнатівки окупанти використали ще й великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Неподалік Авдіївки та Широкиного росіяни задіяли міномети калібру 82 мм.
 
У соцмережах повідомляють про ідеологічну атаку дронами противника залізничної станції у Костянтинівці. З повітря скинули пачки листівок із пропагандистськими закликами.
 
На Луганщині російські найманці відкривали вогонь з озброєння, яке давно мало б бути відведеним від лінії бойового зіткнення.
 
Противник випустив у бік українських оборонних укріплень міни калібру 82 мм поблизу Оріхового, Богданівки, Хутора Вільного, Гладосового, Новгородського. Неподалік Луганського та Кримського росіяни неодноразово вели вогонь по наших військовослужбовцях зі 120 мм мінометів.
 
З окупованого Первомайська збройні формування РФ цілеспрямовано обстріляли ділянку розведення № 2 Золоте зі станкових протитанкових гранатометів. 
 
Унаслідок ворожих обстрілів 30 травня один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.
 
Для блокування злочинної діяльності підрозділи Об’єднаних сил давали противнику результативну та вмотивовану відповідь.
 
За даними розвідки, за ці чотири доби українські оборонці знищили двох та поранили дев’ятьох окупантів. Також було знищено один міномет противника.
 
Згідно зі зведеннями пресцентру штабу Об’єднаних сил, iз 25 по 31 травня російсько-окупаційні війська 60 разів обстріляли українські оборонні позиції (загалом минулого тижня було зафіксовано 81 ворожий обстріл).
 
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала земляні та будівельні роботи з боку російських окупаційних сил на ділянці розведення сил біля Петровського. Цинічно нехтуючи попередніми домовленостями, вони відновлюють свої колишні позиції неподалік лінії розмежування. 
 
Нагадаємо, 25 травня поблизу населеного пункту Софіївка в Донбасі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ було зафіксовано десять танків iз боку бойовиків. Спостерігачі ОБСЄ виявили також розташування реактивної системи залпового вогню «Град», три самохідні гаубиці «Гвоздика» і сім гаубиць невстановленого типу за межами місць зберігання озброєння з боку бойовиків. А буквально за пару днів, 29 травня, патруль Місії ОБСЄ потрапив під обстріл бойовиків.
 
Як зазначено у пресрелізі Місії, п’ять співробітників на двох автомобілях перебували на блокпосту збройних формувань на відстані близько 1,7 км на південний захід від н. п. Молодіжне (непідконтрольного урядові України).
 
Один із членів патруля СММ вийшов з автомобіля. Він спілкувався з членами зброй­них формувань щодо пропуску через блокпост, який було заблоковано саморобним загородженням.
 
Як ідеться в повідомленні, спостерігачі почули вибух невизначеного походження орієнтовно за 100 м, а член патруля ззовні відчув ударну хвилю у той час, коли члени збройних формувань біля блокпоста сховалися в укритті.
 
«Спостерігачам не вдалося визначити тип застосованого озброєння чи напрямок вогню. Член збройних формувань прибрав загородження, патруль СММ одразу залишив цей район і безпечно повернувся до своєї бази в непідконтрольному урядові Луганська», — сказано в пресрелізі. 
 
Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої травня: пам’ятаймо про їхній подвиг.