Будапешт не блокуватиме Україну в НАТО лише за поступки щодо мови

17:32, 29.05.2020
Будапешт не блокуватиме Україну в НАТО лише за поступки щодо мови

Міністри МЗС України і Угорщини Дмитро Кулеба і Петер Сійярто під час зустрічі у Будапешті.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що Україна розраховує на відновлення підтримки з боку Угорщини в НАТО. Втім, офіційний Будапешт не надасть Києву жодної підтримки доки Україна не піде на поступки щодо освітнього і мовного законодавства.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це йшлося під час пресконференції міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби і міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто у Будапешті в п’ятницю.

 

"Немає жодних об’єктивних підстав для того, щоб між нами існували будь-які суттєві проблеми. Ми розраховуємо на те, що буде відновлена повноцінна підтримка Угорщиною України в НАТО", - зазначив Кулеба.

 

І додав, що Угорщина при цьому може розраховувати на підтримку Україною її ініціатив у Центральній Європі, оскільки Україна "також належить до великої сім'ї центральноєвропейських держав".

 

"Ми розраховуємо працювати на спільний результат, коли обидві наші країни будуть вигравати від співробітництва, а не програвати від конфронтації", - заявив міністр закордонних справ України.

 

 

Утім, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення щодо України в НАТО блокує не лише освітнє законодавство, але також закон про мову.

 

"Угорщина чекає на вирішення проблем із питанням освіти та із законом про використання державної мови. Тоді ми не будемо вже блокувати те, що блокуємо в зв’язку з НАТО", - заявив глова зовнішньополітичного відомства Угорщини.

 

За його словами, Будапешт «не хоче зберігати блокування, наша мета – досягти домовленостей».

 

"Ми бажаємо закрити всі дискусії, пов’язані із законом про освіту і про мову, і бажаємо досягти такого рішення, яке буде прийнятним і для угорців на Закарпатті. Я сподіваюся, що ми це забудемо, що це піде в минуле", - сказав Сійярто, додавши: він розраховує, що ця зустріч дозволила наблизити компроміс.

 

Угорський міністр не уточнив конкретні зауваження до закону про функціонування української мови як державної. Прикметно також, що у своїх заявах після зустрічі із Кулебою пан Сійярто не згадав про потребу змінити закон, хоча до того Угорщина наполягала на необхідності таких змін.

 

Як повідомляла «УМ», Угорщина від вересня 2017 року ветує усі рішення в НАТО, які стосуються поглиблення співпраці з Україною, а також блокує діалог на політичному рівні. Між обома державами існує напруга через мовний і освітній закони, які не влаштовують угорців Закарпаття.