На Донеччині зафіксували російські танки, «Гради» і «Гвоздики»

29.05.2020
На Донеччині зафіксували російські танки, «Гради» і «Гвоздики»

Покинуті околиці окупованого Донецька. (Фото з інформресурсів сепаратистів)

За минулі три доби збройні формування Російської Федерації їхні посіпаки та найманці 29 разів порушили режим припинення вогню та обстріляли наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм і 82 мм, а також гранатометів різних систем i стрілецької зброї.
 
Найгарячіше було на донецькому напрямку. В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник обстріляв наші оборонні укріплення поблизу Широкиного, Водяного, Старогнатівки, Богданівки зі стрілецької зброї. По околицях Новомихайлівки, Пищевика, Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки, Березового та Новотроїцького окупанти задіяли станкові протитанкові гранатомети. Неподалік Пісків росіяни вели вогонь по наших позиціях зі 120-мiлiметрових мінометів.
 
Наші військовослужбовці, які захищають підступи до Мар’їнки, зранку в середу помітили, як розвідку проводить безпілотник противника типу «Квадрокоптер». Застосувавши штатне озброєння, українські воїни збили ворожий БпЛА. 
 
На луганському напрямку по опорних пунктах наших захисників, які виконують завдання в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», противник відкривав вогонь із мінометів різних калібрів, які давно мали б бути відведеними від лінії бойового зіткнення, та гранатометів. Зокрема, з мінометів калібру 120 мм, автоматичних станкових, а також протитанкових гранатометів агресор вів вогонь біля населених пунктів Луганське та Оріхове. Неподалік Кримського та Новолуганського окупанти використовували міномети 82-го калібру. 
 
Від кулі снайпера 26 травня загинув військовослужбовець 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу, 24-річний молодший сержант Віталій Лімборський.
 
«Те, що я підписав контракт і став молодшим сержантом, відкрило нові горизонти у моєму самовдосконаленні. І рідні пишаються мною, особливо мама, а для меншого братика Антона, можливо, колись буду прикладом для наслідування», — цитують військові його недавнє інтерв’ю пресслужбі оперативного командування «Південь». Віталій — четверта бойова втрата українських силовиків у травні.
 
Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін у черговому звіті повідомила, що незаконні збройні формування Російської Федерації свідомо не виконують Мінські угоди та постійно порушують існуючі домовленості щодо відведення важкого озброєння від лінії розмежування.
 
Так, поблизу селища Софіївка було помічено десять танків збройних формувань РФ. Окрім цього, напередодні Місія повідомляла про такі ж порушення неподалік населеного пункту Тернове Донецької області. Там були розміщені 122-мiлiметрова реактивна система залпового вогню БМ-21 «Град», три самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика» та сім гаубиць невстановленого типу.
 
Крім того, за межами місць зберігання озброєння виявлено вісімнадцять танків окупаційних військ.
 
Із метою приховування своїх злочинних дій загарбники систематично перешкоджають діяльності СММ ОБСЄ та відмовляють у доступі патрулям Місії, посилаючись на протидію розповсюдженню CОVID-19 або на необґрунтовані накази своїх командирів. 
 

Як повідомляла "УМ", російські окупанти не припиняють вогонь на Донбасі. У середу загинув від кулі снайпера Віталій Лімборський - четверта бойова втрата ЗСУ на фронті у травні місяці.

 

Раніше, комбат Губанов загинув під час виконання завдання командування штабу Операції об’єднаних сил у Новоайдарському районі Луганської області: на шляху патруля бойовики заклали міну. 

 

Старший солдат 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького, 24-річний Олександр Карпика загинув від кулі ворожого снайпера поблизу Золотого на Луганщині у середу, 13 травня. 

 

23 травня у Павлограді провели в останню путь холодноярівця Євгена Сафонова, який загинув поблизу Кримського , після влучання міни у вантажівку з військовими.