Андрій Гундер: Перегляд зеленого тарифу порушує права інвесторів

20:20, 27.05.2020
Андрій Гундер: Перегляд зеленого тарифу порушує права інвесторів

Андрій Гундер нагадує уряду Шмигаля про права інвесторів. (Фото з ФБ-сторінки Андрія Гундера)

Внесення односторонніх ретроспективних змін до зеленого тарифу буде суперечити неодноразово заявленим пріоритетам нового уряду на чолі з Денисом Шмигалем щодо зобов'язань України залучити прямі іноземні інвестиції для стимулювання зростання ВВП та боротьби зі змінами клімату шляхом розвитку енергоефективності та відновлюваної енергетики.

 

Якщо влада змінить правила гри на ринку зеленої енергетики, це засвідчить грубе порушення прав інвесторів та гарантій держави.

 

Про це заявив в ексклюзивному інтерв’ю «Україні молодій» президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер (повну версію інтерв’ю читайте у четвер).  

 

Журналіст «УМ» запропонував пану Гундеру оцінити: чи порушуються, за умови таких змін, права інвесторів та якою він бачить у такому разі перспективність галузі для міжнародного бізнесу.  

 

«Упродовж останніх років ми були свідками того, як зарубіжні інвестори вкладали гроші в українську відновлювальну енергетику. Йдеться насамперед про енергію вітру, сонця, назагал сума інвестицій сягнула понад 3 млрд євро. Це був значний внесок у розвиток української економіки. Для досягнення цієї мети, як відомо, комерційні банки надавали бізнесменам значні суми кредитного фінансування, спираючись на обіцянки держави Україна щодо зеленого тарифу», - нагадав президент Американської торговельної палати в Україні.

 

І додав: «Що ж ми побачили в результаті? Що торік навесні в Україні було ухвалено закон про запровадження зелених аукціонів в Україні. Але водночас наприкінці літа цього ж 2019 року законодавці та Міністерство енергетики почали обговорювати варіант запровадження ретроспективного перегляду чинного зеленого тарифу. Який, нагадаю, раніше влада гарантувала відповідним законом. Під який, знову ж нагадаю, бізнесмени позичали гроші у комерційних банків».

 

На його думку, проблема ретроспективних змін, як один із регуляторних ризиків, з якими стикаються інвестори, підкреслюється Європейським Банком Реконструкції та Розвитку та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства. За їхніми рекомендаціями, реалізація механізму аукціону має на меті уникнути проблеми ретроспективних змін, включаючи зниження зелених тарифів.

 

«Адже іноземні інвестори розпочали реалізацію своїх проєктів із виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії відповідно до українського законодавства, яке чітко гарантувало їм отримання затвердженого владою зеленого тарифу. Держава закріпила цілі щодо майбутнього нарощення генерації з відновлюваних джерел та гарантувала інвесторам викуп усієї виробленої електричної енергії з ВДЕ за зеленим тарифом. Тож будь-які односторонні ретроспективні зміни зеленого тарифу були б грубим порушенням прав інвесторів та гарантій держави», - переконаний Андрій Гундер.

 

                                                              Андрій Гундер і Денис Шмигаль. 

 

За його словами, на думку компаній-членів Палати, український енергетичний сектор, особливо ВДЕ, має значний потенціал для залучення інвестицій. Для досягнення ключової мети – інтеграції до європейських енергетичних ринків – Україна повинна забезпечити прозорість, конкурентоспроможність і стабільність для гравців українського енергетичного сектору.

 

«Уряду слід уникнути внесення односторонніх ретроспективних змін, щодо яких не досягнуто консенсусу з інвесторами. Я певен, що успішна реалізація проєктів з відновлюваної енергетики, які впроваджуються з використанням міжнародного фінансування, надасть потужний сигнал потенційним іноземним інвесторам про те, що Україна є відкритою для бізнесу», - констатує президент Американської торговельної палати в Україні.

 

Детальніше про нову структуру світової економіки і як українська влада може з мінімальними втратами вийти з карантину, про стан української фінансової системи

та перспективи нашого аграрного сектору читайте найближчим часом в повній версії ексклюзивного інтерв’ю, «України молодої» з Андрієм Гундером.

Як повідомляла «УМ», напередодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль не досяг компромісу під час чергової зустрічі з інвесторами та виробниками електричної енергії з відновлювальних джерел.