Венедіктова і Холодницький продовжують сперечатися щодо резонансних справ

13:31, 27.05.2020
Венедіктова і Холодницький продовжують сперечатися щодо резонансних справ

Генпрокурорка Ірина Венедіктова із суворим виглядом шпиняє прокурорів САП.

Триває суперечка між генпрокуроркою Іриною Венедіктовою і керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким на предмет того, хто і наскільки результативно працює і хто кому має право давати навпаки.

 

Протягом доби пані Венедіктова вже вдруге гостро критикує прокурорів САП публічно, ледь не змушуючи їх виправдовувати свою діяльність.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у середу.

 

Керівництво САП відповіло на перші закиди Офісу генпрокурора, зроблені ще у вівторок, лише в ніч на середу.

 

У відкритому листі прокурорів САП, опублікованому у відповідь на заяву Ірини Венедіктової про їхню бездіяльність, зазначається, що генеральний прокурор не має права давати вказівки прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури стосовно виконання їхніх повноважень.

 

«Тому не зрозуміло, які саме повноваження використовувала генеральний прокурор для перевірки стану організації досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які розслідуються НАБУ, та які саме норми закону дозволяють давати оцінку таким провадженням», - ідеться у листі.

 

Прокурори САП категорично не згодні з твердженням генпрокурора про їхню бездіяльність, відсутність результатів роботи та порушення розумних строків у кримінальних провадженнях.

 

У відомстві зауважили, що кримінальні провадження, у яких, як указала Венедіктова було повідомлено про підозру 2-4 роки тому, а слідство не завершене, "дісталися їм у спадок від дореформеної Генпрокуратури". Тому, на думку САП, слід спитати у прокурорів, які зараз працюють в Офісі генпрокурора, чому ці справи так довго не передавалися до суду.

 

У САП стверджують, що неможливо за пів року "розставити всі крапки над "і" у кримінальних провадженнях, які перебували в інших органах досудового розслідування упродовж п'яти та більше років".

 

У відкритому листі також спростовуються заяви генпрокурора щодо недоліків у здійсненні процесуального керівництва прокурорами САП у низці проваджень.

 

Генпрокурорка Ірина Венедіктова не змовчала вже у середу вранці і закликала Холодницького та інших прокурорів САП навести яскраві приклади судових вироків корупціонерам у 2019-2020 роках.

 

"Вчора я звернулась до громадськості із заявою про бездіяльність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У відповідь отримала відкритого листа антикорупційних прокурорів. Шановні колеги - прокурори САП! Оцінку роботи прокурора дає суд. Не потрібно виправдань, пояснень, посилань на поважні причини чи дорікань вашим колегам з інших правоохоронних органів. Наведіть яскраві приклади судових вироків корупціонерам у 2019-2020 роках, за які вам не соромно, якими ви можете пишатися, чи хоча б за 5 років вашого існування. Цього буде достатньо. І покажіть цей результат зараз", - написала Венедіктова у Facebook.

 

Пані Венедіктова також проігнорувала прохання прокурорів САП «посприяти їм у виконанні обов'язку внесення до ЄРДР відомостей про вчинення народним депутатом кримінального правопорушення, що завдало державі багатомільйонних збитків». Хоча у САП вказали, що відповідні матеріали направили до Офісу генпрокурора ще три місяці тому.

 

Також у САП просять створити міжнародну слідчу групу щодо розслідування фактів незаконного переміщення через державний кордон контрафактних тютюнових виробів і їх подальшої реалізації на території країн ЄС, у чому нібито раніше було відмовлено попри клопотання представників Румунії та Італії через Євроюст і НАБУ.

 

Як повідомляла «УМ», 26 травня генпрокурор Венедіктова заявила про бездіяльність САП і наголосила, що це потребує негайного реагування. Мовляв, один з колишніх керівників ГПУ, а нині нардеп від ОПЗЖ Ренат Кузьмін ще у 2009 році захопив землю у Пущі-Водиці, але САП цю справу нібито провалила.

 

Спочатку керівник САП Назар Холодницький повідомив, що відповідь для Різницької готується. А пізніше прокурори САП опублікували відкритий лист, у якому зазначили, що генеральний прокурор не має права давати їм вказівки.