Український поет Мойсей Фішбейн помер у Києві на 74-му році життя

23:55, 26.05.2020
Український поет Мойсей Фішбейн помер у Києві на 74-му році життя

Мойсей Фішбейн - український поет та перекладач єврейського походження, лауреат премії імені Василя Стуса.

Геніальний український поет і чернівецький єврей одночасно: так казали про Мойсея Фішбейна не лише знайомі і близькі. Справжній патріот України, який захоплювася борцями за незалежність, зокрема, й воїнами УПА, помер на 74-му році життя у Києві у вівторок, 26 травня.

 

Український письменник і перекладач Мойсей Фішбейн відійшов у засвіти після важкої хвороби.

 

Як інформує «Україна молода», про смерть Мойсея Фішбейна повідомив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський у Facebook,  якому про це повідомила дружина поета пані Олена.

 

Пан Сидоржевський навів дві цитати з творчості письменника, які засвідчують його громадянську позицію. Зокрема Фішбейн писав про себе: «Якби я жив у той час і був навіть не молодою людиною, я б усе одно пішов до Української повстанської армії. УПА була єдиною армією, яка воювала за незалежність України. До якої армії ще я, український поет, міг піти!».

 

І ще цитата: «Український поет не повинен ставитися позитивно, чи негативно до українського народу, більше того – я український націоналіст, яким повинен бути кожен поет».

 

Мойсей Фішбейн - український поет та перекладач єврейського походження, лауреат премії імені Василя Стуса, член Українського ПЕН та Національної спілки письменників України. Лицар ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня.

 

Народився 1 грудня 1946 року у Чернівцях. Закінчив філологічний факультет Київського педагогічного інституту.

 

У 1979 року відмовився від співпраці з КДБ і був змушений емігрувати. З 1982 року жив у Німеччині, де в 1982—1995 роках працював в український та російській редакціях радіостанції "Свобода" кореспондентом, коментатором, редактором.

 

Показовий випадок: у 1989 році Фішбейн уперше приїхав до Чернівців з еміграції. Зустрічався з людьми у чернівецькій філармонії, яка не могла вмістити усіх бажаючих побачити поета.

 

Свідки зустрічі пригадують, як один з місцевих літературних керівників представляв гостя і додав: "Пан Мойсей перерахував гроші на благодійність...". Фішбейн одразу виправив його: "Василю Івановичу, ПЕРЕРАХОВУЮТЬ пальці на руці, а гроші я ПЕРЕКАЗАВ!". Цими словами він викликав овації залу.

 

Писав власні вірші і перекладав з десятка європейських мов. У 2003 році остаточно повернувся в Україну.

 

У грудні 2019 року стало відомо, що Фішбейн тяжко хворіє. Тоді  український осередок міжнародного ПЕН-клубу, до якого належав поет, збирав для нього кошти на проведення операції за кордоном та подальшої реабілітації.

 

Як повідомляє Український ПЕН, завдяки Мойсеєві Фішбейну Ізраїль став першою у світі державою, що прийняла на лікування дітей, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

 

Як повідомляла «УМ», свого часу на свій брифінг у МЗС Мойсей Фішбейн запросив сина врятованої родиною генерала Шухевича Ірини Рижко (Райхенберг) — Володимира. Документ на прізвище «Рижко» у 1943 році цій єврейській дівчинці роздобув головнокомандувач УПА Роман Шухевич, а його дружина Наталя переховувала Іринку в себе вдома.

 

В ексклюзивному інтерв’ю «УМ» Мойсей Фішбейн розповідав, що всім у своєму житті завдячує своїм друзям українцям, тоді як образ українця «як вродженого антисеміта» творить Росія.