Петро Гончар обурений штурмом музею Івана Гончара

19:39, 26.05.2020
Петро Гончар обурений штурмом музею Івана Гончара

Петро Гончар не отримав від бійців ДБР дозвільних документів на штурм.

Директор музею Івана Гончара Петро Гончар обурений тим, що бійці ДБР не надали законного рішення суду, яке давало право на обшук і проникнення та ввірвалися в музей, зламавши двері, на київському Печерську у вівторок ввечері. За його словами, штурм він розцінює, як озброєний напад. 

 

Як повідомляє «Україна молода», про це пан Гончар повідомив журналістам біля входу до музею у вівторок ввечері.

 

«Яке судове рішення? Виламали двері, забороняли дзвонити по телефону. Не пояснювали нічого. Я намагався телефонувати власнику колекції для дозволу на перегляд колекції. Забороняли», - обуренно заявив через безмір ДБР Петро Гончар.

 

І додав: «Пояснювали, що оглянуть приміщення відповідно своїм посадовим обов’язкам, що вони мають право громадські приміщення оглядати. Це приміщення комунальної власності. Я був там, але двері виламали в експозицію. Можливо, вони виносять роботи десь. Ніхто не показував рішення суду. Я був у кабінеті, вони самі проломилися, навіть не попередили, що ламають двері».

 

У зв’язку з цим директор музею Гончара подав заяву до поліції пропошкодженнямайна.

 

Згодом Петру Гончару вдалося потрапити всередину, де за його словами, «ДБР описувало колекцію та все фіксувало».

 

 

У музеї Гончара "вимагають від влади пояснення цих дій".Але Держбюро розслідувань інформації про штурм музею поки що не коментувало.

 

Окрім пана Гончара, заяви до поліції щодо безміру ДБР подали і окремі нардепи. Адвокат Володимир Єфименко повідомив, що працівники поліції прийняли заяви про кримінальне правопорушення від народних депутатів, а також від директора музею, щодо дій представників ДБР біля музею Івана Гончара.

 

За словами пана Єфименка, за законом, повинні бути розпочаті кримінальні провадження та проведено об’єктивне і неупереджене розслідування всіх цих подій. Загалом до поліції подано чотири заяви.

 

Адвокати Порошенка також планують подати заяву за фактомперешкоджання  здійсненню представниками власника цієї колекції,як власника майна,адвокатам в реалізації їх професійних обов’язків.

 

Як повідомляла «УМ», співробітники ДБР виламали двері в державний музей Івана Гончара, застосувавши силу до журналістів і народних депутатів.При цьому, штурмовики не надали жодних дозвільних документів і забрали митні декларації, які підтверджують законність придбання картин родиною Порошенків.