Точка відліку: шоста річниця початку боїв за Донецький аеропорт

12:05, 26.05.2020
Точка відліку: шоста річниця початку боїв за Донецький аеропорт

Бої за Донецький аеропорт тривали 242 дні .

116 кіровоградських спецпризначенців і 15 бійців 25-ї бригади розмістилися в старому терміналі. Тим часом Донецьк все більше брали під контроль озброєні бойовики. Але сам аеропорт продовжував жити звичайним життям – прибували і відлітали літаки, в терміналах обслуговували пасажирів. Ситуація в Донецькому аеропорту кардинально змінилася в ніч із 25 на 26 травня. Близько третьої години ночі зрадник із місцевого СБУ запустив у новий термінал бойовиків і кадирівців… 
 
 
26 травня прийнято вважати початком оборони Донецького летовища. Зайнявши частину приміщень будівлі, бойовики в ультимативній формі вимагали від українських силовиків, які знаходилися в старому терміналі аеропорту, скласти зброю і здатися. Український уряд зі свого боку теж висунув сепаратистам ультиматум про звільнення захоплених будівель. Жодна зі сторін не хотіла йти на поступки – розпочався перший бій.
 

У ніч проти 26 травня 2014 року бойовики здійснили спробу захопити летовище, яке не приймало і не відправляло літаки з 6 травня. З другої спроби бойовики зайняли частину приміщень, в ультимативній формі вимагаючи від українських силовиків, які перебували у старому терміналі аеропорту, скласти зброю і здатися. Український уряд, у свою чергу, теж висунув сепаратистам ультиматум про звільнення захоплених будівель. Жодна зі сторін не хотіла йти на поступки – розпочався бій.

 

У медіацентрі РНБО тоді заявили, що підрозділи армійського спецназу за підтримки бойової авіації завдали удару по терористах, які намагалися взяти під контроль міжнародний аеропорт Донецька. Була задіяна штурмова і армійська авіації, проведена висадка десанту. Силами АТО внаслідок ефективної спецоперації було знищено третину сепаратистського батальйону «Восток». У лавах бойовиків розпочалася паніка, натомість українські військові підрозділи надійно закріпилися в районі аеропорту.

 

Тривалий час ситуація навколо аеропорту залишалася доволі спокійною. Серйозні штурми розпочались вже після підписання Мінських домовленостей у вересні 2014 року.

 

Особливо жорстокими були бої на початку 2015 року. 13 січня, після декількох місяців обстрілів, була зруйнована вежа, де майорів український прапор. 21 січня 2015 року військовослужбовці ЗС України з боями вийшли з території терміналів, оскільки їхні позиції були зруйновані і прострілювалися прямою наводкою.


Бої за Донецький аеропорт тривали 242 дні .

 

У різний час в аеропорту і прилеглих Пісках воювали бійці 95-ї та 79-ї десантних бригад, воїни 3-го кіровоградського полку спецпризначення і батальйону «Дніпро-1», артилеристи і танкісти 93-ї бригади, добровольці з ДУК «Правий сектор» і батальйону «ОУН», військові з інших частин.

 

Донецький аеропорт став своєрідним символом нескореності, зразком найвищого героїзму українських військових. Аеропорт називали «українськими Фермопілами», а мужніх захисників летовища супротивник назвав «кіборгами».

 

Відео Генерального Штабу Збройних Сил України, в якому учасники початку звільнення Донецького аеропорту розповідають про те, як відбувалась операція зі звільнення нового термінала: