Криклій планує запустити залізницю швидше за уряд

11:34, 26.05.2020
Криклій планує запустити залізницю швидше за уряд

В Україні планується новий етап пом’якшення карантину – зокрема, відновлення роботи залізниці та автобусного сполучення між містами, відкриття автошкіл, спортзалів і басейнів.

 

Як інформує УМ, про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу 26 травня  

 

"З 1 червня, якщо будуть досягнуті певні індикатори епідемічної ситуації, планується відкриття басейнів і спортзалів. Також відвідування освітніх занять у групах не більше, ніж 10 осіб. Наприклад, розпочнуть роботу автошколи. Також планується з 1 червня запуск залізничного транспорту і міжобласних перевезень автомобільним транспортом. Щодо басейнів і спортзалів сьогодні-завтра на сайті Міністерства охорони здоров’я буде розміщено рекомендації щодо протиепідемічних норм, які повинні бути забезпечені у разі, коли власник вирішить відкривати спортивний зал і басейн. Басейни ми раніше не розглядали для відкриття на третьому етапі пом’якшення карантину. Але нові дані, які сьогодні з’явилися щодо поширення коронавірусної хвороби, щодо можливості поширення збудника коронавірусу через водний шлях передачі – зокрема, у воді, яка підлягає постійній дезінфекції, – дозволяють нам розпочати роботу спортивних залів і басейнів у разі, якщо будуть дотримуватися протиепідемічні норми", - сказав Ляшко.

 

Ляшко закликав власників спортивних залів, басейнів, шкіл, які мають групи до 10 осіб, підготуватися до можливого пом’якшення карантинних заходів і привести свої заклади у відповідності до необхідних норм.

 

А вже 30 і 31 травня в Києві відбудуться сільськогосподарські ярмарки, проведення яких заборонили на час карантину, повідомляє зі свого боку епартамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА

 

Під час відвідування ярмарків необхідно дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції. В КМДА також нагадали адреси, за якими відбудуться ярмарки.

 

Водночас міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що залізничне сполучення в Україні відновиться вже на цьому тижні, попри те, що Кабмін прийняв рішення про відновлення роботи з 1 червня.

 

"Запустять всі типи поїздів. Першими поїдуть приміські електрички, далі поїзди далекого сполучення – швидкісні експреси та нічні поїзди. Вони курсуватимуть передусім на південь, де епідеміологічна ситуація не складна і де чекає море. Також потяги поїдуть за кордон. Ними українці зможуть повертатися додому, а відтак не треба буде вже чекати на евакуаційні авіарейси та переплачувати за квитки величезні гроші", - зазначив Криклій в ефірі "Сніданку"..

 

Також міністр повідомив, що вже цієї середи або від четверга в продажі з'являться залізничні квитки, на яких ціни піднімати не будуть. Утім, вони все одно вони здорожчають.

 

"Справа у тому, що починається гаряча літня пора. У цей час підвищений попит на квитки і, як і кожного року з червня і аж до 31 серпня квитки продають за підвищеним коефіцієнтом - плюс 7%", - пояснив він.

 

Крім того у поїздах будуть запроваджені цікаві новації.

 

"Якщо збираєтесь їхати, закладайте додатковий час бо при посадці у вагон буде температурний скринінг. Без маски в поїзд не пускатимуть. Я не думаю, що всі в масках будуть спати. Ще будуть цікаві новації в купейних і плацкартних вагонах: якщо їдуть пасажири з однієї сім'ї, то їх на сусідніх полицях будуть розміщувати без всіляких обмежень. Якщо не родина, то тоді, можливо, з якимись додатковими обмеженнями. Зараз це рішення має фіналізуватися", - розповів Владислав Криклій.

 

Як повідомляла УМ, Київщина послабить карантин з 26 травня. Зокрема, дозволять роботу міського, міжміського та обласного транспорту,

 

У понеділок також відновили роботу метро у Києві і Харкові.