У Каневі вшанували Тараса Шевченка з нагоди 159-ї річниці з дня перепоховання Кобзаря

26.05.2020
У Каневі вшанували Тараса Шевченка з нагоди 159-ї річниці з дня перепоховання Кобзаря

Канів 22 травня. (Фото надане пресслужбою Канівської міської ради.)

На Чернечій горі в Каневі черкащани вшановували Тараса Шевченка з нагоди 159-ї річниці з дня перепоховання Кобзаря, коли він назавжди повернувся в Україну.
 
Як повідомили «УМ» у Канівській міській раді, цього разу у зв’язку з карантином i погодними умовами заходи проходили за участі обмеженої кількості людей.
 
Подолали «останній шлях Кобзаря» лише найвитриваліші.
 
Традиційно зранку в Успенському соборі, в якому в 1861 році стояла домовина з тілом поета перед перепохованням, відбулася урочиста панахида. Потім — традиційна хода до могили Тараса Григоровича, до якої українці поклали квіти і взяли участь у поминальній панахиді, яку провів отець Сергій Нікітін.
 
«Сьогодні ми прийшли до Шевченка, якого 159 років тому забрали з петербурзького «болота» і повернули в Україну. І саме Канів його прийняв і взяв на себе цю відповідальність. У той день тут так само звучала молитва. Канівські священники проводили Тараса Григоровича в останню дорогу. Відтоді Канів став для українців своєрідним Єрусалимом. Сьогодні сумний, але водночас світлий день — день повернення Шевченка в Україну», — звернувся до всіх присутніх на заходах перший заступник генерального директора Шевченківського національного заповідника Ігор Ліховий.
 
Голова Черкаської ОДА Роман Боднар нагадав, що кожна дата Пророка — це привід нагадати про феномен Тараса Шевченка, філософію його творчості й фундаментальне значення творів поета для української духовності.