У Варшаві страйкували підприємці: 400 затриманих

15:47, 17.05.2020
У Варшаві страйкували підприємці: 400 затриманих

Мер Варшави Рафал Тшасковський вважає, що “поліцейський кийок не може бути аргументом уряду проти підприємців.

Польські підприємці вимагають повного скасування обмежень на функціонування економіки, введених у зв’язку з епідемію коронавірусу, і надання більшої допомоги бізнесу з боку держави.

 

Ці вимоги підприємці оголосили владі під час страйку в центрі Варшави у суботу.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють польські ЗМІ у неділю.

 

Влада Варшави офіційно не дозволила проведення страйку, це рішення підтримали окружний та апеляційний суди. Відтак поліція оголосила маніфестацію нелегальною та застосувала силу до протестувальників.

 

Протестувальники зібралися на Замковій площі і мали пройти до президентського палацу і парламенту країни. Утім поліція відразу заблокувала марш, наголошуючи, що це масове зібрання є незаконним. Як наслідок, було затримано понад 380 підприємців.

 

Не маючи можливості пройти до президентського палацу і парламенту, протестувальники вирушили до офісу правлячої партії “Право і Справедливість”. Але поліція заблокувала рух на підступах до нього.

 

За інформацією речника поліції польської столиці Сильвестра Марчака, 150 затриманих вже оштрафовано, а справи щодо покарання ще 220 осіб направлено до суду. П’ять осіб заарештовано за напад на поліцейських, словесні образи на їхню адресу чи пошкодження поліцейського майна.

 

Одним із затриманих виявився сенатор опозиційної Громадянської коаліції Яцек Бурий. Польський законодавець стверджував, що проти нього застосовано силу і доправлено до поліцейського автомобіля попри попередження, що він сенатор і має депутатський імунітет. Поліція переконує, що діяла в рамках закону, а Бурого затримали не знаючи, що він сенатор польського парламенту.

 

Маршалок Сенату Томаш Гродзкий назвав у Twitter затримання Бурого незаконним і закликав уряд країни “не застосовувати насилля до підприємців”.

 

Своє обурення діями поліції щодо протестувальників висловив також мер Варшави Рафал Тшасковський, якого 15 травня висунуто кандидатом у президенти Польщі. У Twitter він написав, що не погоджується на агресію поліції проти підприємців. Він наголосив, що “поліцейський кийок не може бути аргументом уряду, потрібний діалог, а не насилля”.

 

На це відразу відповіла варшавська поліція, яка підкреслила, що “обирає методи, які є адекватними до ситуації, і в них немає місця політиці”.

 

Страйк підприємців організував один із кандидатів у президенти Польщі Павел Танайно.

 

Як повідомляла «УМ», через пандемією коронавірусу уряд Польщі в середині березня запровадив обмежувальні заходи, зокрема і в економіці країни. Попри те, що польська влада ухвалила дві програми заходів щодо захисту малого, середнього та великого бізнесу від наслідків кризи, підприємці вважають їх недостатніми і вимагають більшої допомоги і якомога швидшого розмороження економіки країни.