Обмежень щодо виїзду українців за кордон не існує - Кулеба

14:03, 10.05.2020
Обмежень щодо виїзду українців за кордон не існує - Кулеба

Чинним законодавством не встановлено жодних додаткових обмежень щодо виїзду громадян України за кордон.

Міністерство закордонних справ стверджує, що загальних обмежень виїзду громадян України за кордон не існує, а в ухваленні рішення стосовно авіарейсів МЗС виконує лише функцію комунікатора.

 

Як інформує УМ про це йдеться у офіційному роз’ясненні прес-служби МЗС.

 

Як відомо, раніше низка іноземних дипмісій, включно із посольством Великої Британії яке опублікувало офіційне повідомлення, стверджували, що Україна забороняє виїзд своїх громадян без дозволу МЗС.

 

Втім, у МЗС наполягають, що це обмеження стосується лише перетину кордону у "закритих" пунктах перетину, передусім у аеропортах.

 

"Чинним законодавством не встановлено жодних додаткових обмежень щодо виїзду громадян України за кордон. В умовах протидії поширенню епідемії коронавірусу в Україні, Уряд ухвалив рішення про закриття окремих пунктів пропуску через державний кордон, зокрема, для повітряного сполучення", - йдеться у поясненні. "МЗС проінформувало іноземні дипломатичні представництва в Україні", лише про перелік цих пунктів, пояснили у міністерстві.

 

Варто зауважити, що саме цих пунктів перетину кордону - передусім аеропортів - стосуються обмеження, про які повідомлялося раніше.  У посольстві Великої Британії раніше повідомляли, що обмеження стосуються також перетину наземного кордону; виходячи з пояснень МЗС, це повідомлення є хибним.

 

При цьому в МЗС пояснюють, що вони не надають дозволи чи відмови у дозволі на виїзд за кордон і не передавали таку інформацію дипустановам.   "Іншої інформації про обмеження виїзду за кордон чи необхідності отримання від Міністерства закордонних справ України дозволів на виїзд громадян України, зокрема, тих, які мають посвідки на постійне проживання за кордоном, МЗС не давало", - пояснили у пресслужбі дипвідомства.

 

Натомість МЗС є комунікатором, що передає інформацію від посольств до інших органів влади, що мають право ухвалювати необхідні рішення.

 

"В умовах пандемії коронавірусу МЗС виконує комунікаційну функцію між центральними органами виконавчої влади, які здійснюють свої повноваження у сфері забезпечення перевезення пасажирів та охорони державного кордону, та іноземними дипломатичними представництвами в Україні", - пояснили у дипвідомстві.

 

Раніше посольство Великої Британії в Україні заявило, що офіційний Київ повідомив партнерів про нібито заборону для виїзду своїх громадян без окремого дозволу міністерства закордонних справ. 

 

 "Українська влада проінформувала нас, що лише громадяни України з постійним місцем проживання у інших державах матимуть можливість залишити територію України", - йдеться у повідомленні дипмісії на офіційній сторінці посольства у facebook.

 

У неділю вранці, після медійного розголосу, британська дипмісія оновила своє повідомлення (скріншот). Початково стверджувалося, що українці, які мають відповідні документи, повинні отримати дозвіл для виїзду від МЗС. У відредагованій версії цієї фрази немає, але йдеться про те, що статус громадян як тих, що мають дозвіл на проживання у ВБ, має бути підтверджений.

 

Посольство бере на себе сприяння у цьому підтвердженні, якщо отримає від громадян України дані про заплановану поїздку не пізніше ніж за 72 години до запланованого вильоту чартерного рейсу або перетину наземного кордону.

 

"Українським громадянам, які мають дозвіл на проживання у Великій Британії, і які хочуть туди прямувати, повинні верифікувати цей статус. Посольство Великої Британії підтримуватиме цей процес, інформуючи МЗС про вашу заплановану подорож та направляючи до них інформацію про ваш статус як резидента Сполученого королівства", - заявила дипмісія, зауваживши, що новий порядок стосується прямих перельотів до Британії, перельотів до інших країн, звідки відкрите сполучення із Британією, а також виїздів через наземний кордон (очевидно, йдеться про тих, хто планує подорожувати через Мінськ, інші сусіди України закрили свої кордони).

 

Посольство відкрило можливість таких звернень про виїзд з України лише тих, хто має британський Biometric residence permits і наголосило що не зможе сприяти тим, має візи будь-якого класу, але не має BRP. Це робить неможливим, зокрема, виїзд сезонних робітників до Британії за даною процедурою. Щодо них, як відомо, проводяться окремі переговори на рівні уряду.