Велюровий карантин: підприємці пікетували Офіс президента, фото

16:07, 03.05.2020
Велюровий карантин: підприємці пікетували Офіс президента, фото

Кілька десятків представників середнього та малого бізнесу влаштували чергову акцію протесту проти так званого «велюрового карантину» в центрі Києва у неділю, 3 травня.

 

В акції взяли участь підприємці ініціативи #SaveФОП (врятуйте ФОП), які також послуговувалися гаслом «Я не лох», натякаючи на те, що вони бачать, що влада закриває очі на порушення карантину рестораном «Велюр», який належить «слузі народу» Миколі Тищенку та іншими, але не дає працювати і заробляти більшості підприємців.

 

Як інформує «Україна молода», про акцію повідомляють користувачі соцмереж та журналісти.

 

 За словами підприємців, жорсткі карантинні обмеження залишили їх без можливості заробляти гроші.

 

Спочатку мітингарі зібралися на Майдані незалежності, а потім, разом з активістами Автомайдану прийшли до на Банкову до Офісу президента.

 

 

На акцію зібралися підприємці з різних регіонів України - Львів, Харків, Чернігів, Вінниця, Мукачево та Хмельницька область. До речі, у зв'язку з карантинними обмеженнями всі учасники акції були в масках, а також дотримувалися дистанції.

 

Вони вимагали від влади не лише дозволити роботу малому бізнесу, але й спростити систему оподаткування для підприємців.

 

 

На Банковій зібралося вже більше сотні підприємців. Усі вони розповідають про те, що їхній бізнес зачинений з 18 березня, тому закликають владу дозволити працювати підприємцям з дотриманням санітарних вимог.

 

 

За час карантину влада не надала бізнесу жодної фінансової допомоги, на відміну від країн Заходу, не скасувала, хоча б тимчасово, на час «простою» податки. Тож підприємці просять владу, у разі продовження дії обмежень для бізнесу, видати фінансову допомогу малому і середньому бізнесу, які не мають такої «подушки безпеки», як крупний бізнес.

 

 

Нагадаємо, що перші протести руху #saveФОП розпочались через реформи щодо примусового введення касових апаратів (РРО).  Попередня акція протесту відбулась 29 квітня, коли підприємці блокували вулицю під Камбіном через «вибірковий карантин».

 

Напередодні, 2 травня, біля Офісу президента ресторатори влаштували незвичну акцію протесту, схожу на ланч зі столами та їжею, скуштувати яких запрошували і президента Зеленського. Таким чином активісти вирішили донести до влади, що чекають на відкриття літніх терас в кафе та ресторанах.

 

Раніше уряд дозволив відкрити продовольчі ринки з 1 травня. І до такого рішення владу «підштовхнули» потужні протести фермерів Херсонщини, які тиждень тому перекрили Антонівський автомобільний міст і висипали на дорогу кілька ящиків огірків.

 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати через карантин.

 

Нині ж влада йде на поступки усьому малому бізнесу, намагаючись «зберегти обличчя» на фоні корупційних скандалів із рестораном «Велюр» нардепа Миколи Тищенка, який не закривався на карантин та із нібито гуманітарним вантажем, доставленим літаком «Мрія», який потім опинився у комерційному продажу.

 

Низка міст України - Черкаси, Дніпро, Мукачево, Івано-Франківськ тощо почали пом'якшувати карантин всупереч рішенню центральної влади, що викликало обурення президента Зеленського і керівництва силових структур. 

 

Спротив окремих керівників місцевого самоврядування корумпованому керівництву держави нардеп від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко влучно назвала "Парад велюрових суверенітетів".