Київ знову лідирує серед найбрудніших міст світу - QIAir

23:32, 17.04.2020
Київ знову лідирує серед найбрудніших міст світу - QIAir

Київ у диму, 17 вересня. (Фото з соцмереж)

Нестерпний сморід і дим знову заполонив вулиці Києва і передмістя столиці в ніч з п’ятниці на суботу, 18 квітня.

 

Користувачі соцмереж вже другу добу поспіль обурюються низькою якістю повітря, надворі буквально неможливо перебувати.

 

Вражає, що світовий рейтинг за індексом якості повітря QIAir знову засвідчив, що Київ упевнено випередив міста, які традиційно вважалися найбруднішими у світі.

 

Про це повідомляє «Україна молода» в п’ятницю.

 

Вражає, що світовий рейтинг за індексом якості повітря QIAir знову засвідчив, що Київ упевнено випередив міста, які традиційно вважалися найбруднішими у світі.

 

При цьому, якщо минулої ночі, на 17 квітня, індекс забруднення повітря у Києві був зафіксований на рівні 182, то вже в ніч на 18 квітня цей показник подвоївся з лишком: 376!

 

 

Наразі це удвічі брудніше ніж у китайському Шанхаї, де сильний смог – це звичайне явище.

 

Ще одне місто, відоме своїм брудним повітрям – Пекін – набирає усього 93 бали. Індекс Делі  -  84.

 

Зауважимо, що вдень, під час селекторної наради президента Володимира Зеленського з головою Держслужби з надзвичайних ситуацій Миколою Чечоткіним і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, керівники двох відомств доповіли главі держави, що смог над столицею не становить хімічної та радіологічної загрози, а радіаційний фон у Києві та області – у межах норми й не перевищує природних фонових значень.

 

За їхніми словами, напередодні шквальний вітер на Житомирщині пошкодив мережі електропередачі. Зранку в регіоні зафіксовано три нових осередки пожежі. До того ж горять і торф'яні поклади, через що дим і запах горіння можуть зберігатися кілька днів.

 

«Хочу підтвердити те, що цей запах диму в Києві – він жодним чином не пов’язаний із пожежами в Чорнобильській зоні», - доповів Чечоткін.

 

Тоді як Аваков додав: «Все, що в Києві відбувається, – це не через Чорнобильську зону. Все, що нам принесло, на 90% це надуло з Житомирської області. Це все за рахунок вітрів, які йдуть у нашу сторону й накривають Київ. До того ж вчора була буря навколо всього Києва».

 

Як повідомляла «УМ», напередодні КМДА повідомила, що вітер приніс сильний дим з продуктами горіння не лише від місця, де вирують пожежі на Житомирщині, але й з Чорнобильської зони.

 

Наразі кілька сотень рятувальників продовжують гасити пожежі, які охопили вже дев’ять лісових господарств на півночі Житомирської області.