Літак, скерований злою волею: країни ЄС висловилися щодо розстрілу рейсу MH17

10.04.2020
Літак, скерований злою волею: країни ЄС висловилися щодо розстрілу рейсу MH17

Уламки ракети, що збила літак.

Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина і Польща зробили спільну заяву за підсумками обговорення в Раді Безпеки ООН збиття літака рейсу MH17 у небі над Донбасом у 2014 році.
 
 
«У той час, як кримінальне розслідування JIT (Спільної слідчої групи) триває, ми закликаємо всі держави, зокрема Російську Федерацію, виконати свої зобов’язання за Резолюцією 2166 ООН і цілковито співпрацювати з міжнародним розслідуванням», — процитувала «Німецька хвиля» фрагмент заяви Представництва України в ООН.
 
 
У документі вказується, що як держава-учасник Спільної слідчої групи Україна закликає Росію виконати відповідну резолюцію Ради Безпеки ООН і «повною мірою співпрацювати з кримінальним розслідуванням, що триває». 
 
П’ять вищезгаданих країн вказали, що вітають початок процесу у справі MH17 нідерландським судом і висловлюють цілковиту впевненість у його «незалежності, неупередженості та професійності».
 
«Яким би тернистим не був шлях, істина трагедії буде встановлена, а причетні — як виконавці, так і замовники — будуть притягнуті до відповідальності», — йдеться в повідомленні Представництва України при ООН.
 
9 березня в місцевості Схіпгол біля Амстердама розпочався судовий процес над першими чотирма обвинуваченими у збитті пасажирського літака рейсу MH17.
 
Це троє громадян Росії: Ігор Гіркін на прізвисько «Стрєлков», який на момент трагедії називав себе «міністром оборони» угруповання «ДНР»; Сергій Дубинський на прізвисько «Хмурий», відставний полковник ГРУ Росії, а на час тих подій — «генерал-майор» в угрупованні «ДНР», що очолював його власне «ГРУ»; Олег Пулатов на прізвисько «Гюрза», полковник, колишній російський спецпризначенець, який на окупованій частині Донбасу був тоді заступником Дубинського; а також громадянин України Леонід Харченко на прізвисько «Крот», який перебував тоді у лавах угруповання «ДНР» під командуванням Дубинського. Їм висунули попередні обвинувачення в убивстві 298 людей і в спричиненні катастрофи літака, що призвела до загибелі пасажирів і екіпажу.
 
Всі обвинувачені на процес не з’явилися. Чергове слухання справи має відбутися 8 червня.