Хасидів просять не їхати до Умані

09:17, 08.04.2020
Хасидів просять не їхати до Умані

Паломників попередили про штрафи за порушення карантину.

Посол Ізраїлю в Україні Йоель Ліон і міський голова Умані Олександр Цебрій звернулися до хасидів, які планують відправитися на паломництво в Умань, і просять залишитися вдома.

 

Спільне звернення посла з мером Умані, головним рабином України Моше Азманом і головним рабином Умані Яковом Джантой опубліковано на сторінці посольства у Facebook.

 

"Тора наказує нам залишатися якомога далі від небезпеки. Через пандемію ми закликаємо вас виконувати вказівки місцевого самоврядування. Залишайтеся на карантині в своїх будинках", - йдеться у зверненні.

Вони також закликали їх дотримуватися всіх карантинних заходів.


У зверненні також попередили паломників про штрафи за порушення карантину.

 

Хасиди — представники хасидизму. Таку назву має релігійно-містичний єврейський рух. Він зародився у середині XVIII ст. на Поділлі з відгалуженнями на Галичині та Волині. Значна частина хасидів нині мігрувала — в результаті двох Світових війн та низки громадянських конфліктів та поствоєнної «боротьби з космополітизмом» у радянській імперії (де-факто — державного антисемітизму). До хасидів нині належить певний відсоток євреїв-ортодоксів, котрі мешкають у Сполучених Штатах, Ізраїлі, Великобританії, Канаді.

 

Засновник цього руху Еліезер Баал-Шем-Тов жив в Україні. А цадик (верховний рабин-вчитель) Нахман, який поширював вчення, наприкінці життя переїхав жити до Умані. Він заповідав поховати себе в цьому місті, бо свого часу під час громадянського повстання, відомого нам з підручників як Коліївщина, тут було знищено чималу кількість євреїв.

 

У представників хасидизму існує повір’я, що святкування іудейського нового року — Рош Гашана — має відбутися на могилі Вчителя, тоді рік буде щасливим та сповненим усіляких гараздів для вірянина. Саме тому хасиди в Умані з’являються кожного року.

 

Нагадаємо, 4 квітня в Умані від COVID-19 помер американський хасид. Той з родиною із шести дітей прибули до Умані з Лондона 11 березня.

 

Перед смертю хворий не підпускав до себе лікарів та не виконував їхніх рекомендацій.