Північна Македонія нарешті стала тридцятим членом НАТО

07.04.2020
Північна Македонія нарешті стала тридцятим членом НАТО

Прапор Північної Македонії у НАТО піднято.

Прапор Північної Македонії підняли над штаб-квартирою НАТО 30 березня, під час спеціальної церемонії на ознаменування приєднання цієї країни до Північноатлантичного союзу, повідомляє офіційний сайт Альянсу NATJ.int.
 
Церемонії підняття прапора відбулись одночасно в Командуванні ОЗС НАТО з питань операцій (SHAPE) в Монсі (Бельгія) і в Командуванні ОЗС НАТО з питань трансформації в Норфолку (Вірджинія, США). Північна Македонія стала тридцятим членом Альянсу.
 
Стоячи поряд із повіреним у справах делегації Північної Македонії в НАТО Зораном Тодоровим, Генеральний секретар Єнс Столтенберг сказав:
 
«Це історичний момент для Північної Македонії. Він настав після років терпіння, наполегливості і відданості реформам. У найкращому дусі Альянсу і завдяки політичній рішучості і мудрості Північна Македонія та Греція досягли історичного компромісу щодо назви країни. Преспанська угода зробила можливим вступ нового члена до НАТО. Вона також стала внеском у добросусідські відносини і краще майбутнє для Північної Македонії. Ваша наполеглива праця зробила можливим цей день. Членство в НАТО добре для Північної Македонії. Це добре для стабільності на Західних Балканах і добре для міжнародного миру і безпеки. У такі часи, як ці, друзі і союзники важливі як ніколи, і Північна Македонія нині має найкращих друзів і союзників у світі. Ми усі сильніші і перебуваємо в більшій безпеці разом, ніж поодинці. Отже, ласкаво просимо до НАТО»,  — сказав він.
 
Через пандемію коронавірусу президент Північної Македонії Стево Пендаровський заявив, що «ми не можемо радіти та відзначати цю подію як слід. Але це історичний успіх, який після трьох десятиліть незалежності остаточно підтвердив безпеку Македонії та гарантії нашого майбутнього. Вітаю всіх! Ми це заслужили», - зазначив він.
 
Нагадаємо, що вступу Північної Македонії до НАТО передував тривалий конфлікт країни з сусідньою Грецією. Вона наполягала, нібито Македонія привласнила назву однієї з північних грецьких провінцій та блокувала діалог щодо її членства в НАТО та ЄС.
 
У лютому 2019 року ця країна змінила свою назву на Північна Македонія. А вже 24 березня цього року Рада ЄС із закордонних справ ухвалила рішення про початок переговорів щодо членства Північної Македонії в Європейському Союзі.