Зеленський і інші політики-популісти не пройдуть випробування кризою

20:36, 05.04.2020
Зеленський і інші політики-популісти не пройдуть випробування кризою

З епідемією коронавірусу час політиків-популістів, як Зеленський, вичерпався.

Відомий український публіцист і телеведучий Віталій Портников вважає, що непрофесійні політики, які прийшли до влади в різних країнах світу на хвилі популізму, невдовзі відсіються через випробування пандемією коронавірусу і, як її наслідок, економічною кризою.

 

Одним з перших таких політиків, чий стрімкий злет до самих влади завершується, а час – вичерпався, пан Портніков вважає президента України Володимира Зеленського.

 

«Тепер я наполягаю на висновку, що з епідемією коронавірусу час популістів вичерпався. І тепер серед представників популізму на плаву залишаться тільки ті люди, які зможуть показати власні професійні можливості (якщо такі в них є). Я гадаю, що Володимира Зеленського серед цих людей не буде», – заявив Віталій Портников в інтерв’ю російському адвокату Майку Фейгіну для його YouTube-каналу «Фейгин Live», передає «Україна молода».

 

За його словами, кризи та випробування, які спричинила епідемія коронавірусу, прискорять завершення періоду політиків-популістів в усьому світі, і перший «кандидат» серед них – президент України Володимир Зеленський.

 

Експерт нагадує, що непрофесійне ставлення виборців до політики. стало трендом для окремих розвинутих демократій і призвело до перемог популістів в Італії, Іспанії, США (Дональд Трамп) і Україні (Володимир Зеленський).

 

«Обрання Зеленського президентом було тріумфом ставлення до політичної діяльності, до самої науки державного управління. Адже коли ви голосуєте за людину, яка ніколи не була в політиці до цього, яка не має чітко окреслених політичних поглядів, яка не має ніяких управлінських навичок, у якої немає жодних реальних обіцянок, і вважаєте, що все це перевага, – це, звичайно, експеримент. Але річ у тім, що зараз цей експеримент – і не лише в нашій країні – наближається до завершення», - зауважив Віталій Портников.

 

На думку оглядача, популізм можливий хіба що в епоху відносної стабільності.

 

«І фокус Володимира Зеленського полягає в тому, що він прийшов до влади в епоху відносної стабільності – коли, за великим рахунком, тривало економічне зростання, коли зусиллями попередньої влади було відносно «заморожено» конфлікт із Росією та зникла загроза деградації державних структур, що досягнула у 2014 році із втечею президента Януковича. У цей момент громадяни, які вважали, що «гірше вже не буде», мали можливість експериментувати”, – переконаний публіцист.

 

 

Як повідомляла "УМ", два тижні тому президент Зеленський влаштував неабиякий скандал на Банковій, коли дізнався, що з Китаю доставили 250 тисяч тестів на коронавірус, а не мільйон, як він обіцяв українцям під час свого відеозвернення. Зеленський перебував у нестямі і використовував нецензурну лайку спілкуючись з підлеглими. 

 

Також для більшості оглядачів і політологів усе явнішим стає розкол монобільшості у Верховній Раді, яка сформована лише однієї фракцією "Слуга народу".