Карантин у Києві: обов’язкова термометрія для водіїв і пасажирів з 6 квітня

08:30, 05.04.2020
Карантин у Києві: обов’язкова термометрія для водіїв і пасажирів з 6 квітня

Нацполіція контролюватиме на КПП в'їзди і виїзди з міста Києва, а також дотримання норм карантину киянами. (Фото Нацполіції)

Київська міськдержадміністрація вводить нові карантинні обмеження у столиці з понеділка, 6 квітня.

 

Киянам заборонять ходити без маски навіть поблизу їхніх будинків, а всім водіям і пасажирам авто обов’язково вимірюватимуть температуру, як на в’їзді, так і на виїзді з мегаполіса.

 

Відповідне розпорядження №12 підписав керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Микола Поворозник у суботу ввечері.

 

Дані обмеження діють разом з обмеженнями, передбаченими постановою уряду №211.

 

«Я розумію, що більшість обмежень можуть здаватися незручними, та зараз мова йде про здоров'я та життя тисяч киян», – зауважив пан Поворозник.

 

Зокрема, встановлені особливі умови в’їзду та виїзду з міста для громадян і транспортних засобів, затверджені вимоги до якості реалізації продуктів харчування та продовольчої торгівлі, у тому числі в магазинах на автозаправках, та запроваджені обмежувальні заходи для населення.

 

«Водії та пасажири транспортних засобів проходять обов'язкову термометрію при в'їзді на територію міста Києва на контрольно-пропускному пункті», - йдеться в тексті розпорядження №12.

 

Громадянам, які підлягають самоізоляції або обсервації, заборонено, самовільно покидати місця самоізоляції або обсервації, зокрема виїжджати з міста Києва.

 

Окрім того, у Києві громадян зобов’язали обов'язково носити засоби особистого захисту (маски і респіратори) на вулиці та прибудинкових територіях під час карантину через поширення коронавірусу.

 

Також, у розпорядженні київської влади розширено визначення "громадське місце", в якому заборонено перебувати без засобів захисту.

 

«Заборонено перебування в громадських місцях (у тому числі у випадку вигулу домашніх тварин однією особою та в разі службової необхідності) без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, в тому числі виготовлених самостійно», - йдеться у розпорядженні.

 

Відтак, без засобів особистого захисту не можна перебувати у наступних громадських місцях:

 

1. На території загального користування (парки гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики; майдани, площі, бульвари, проспекти; вулиці, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки; підземні переходи; пляжі; кладовища; інші території загального користування);

 

2. У приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, підприємств, установ і організацій (зокрема, заклади торгівлі, надання послуг) усіх форм власності, готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, гуртожитків, вокзалів та аеропортів;

 

3. У транспорті (у тому числі який працює у режимі регулярних спеціальних перевезень), на зупинках громадського транспорту;

 

4. На прибудинкових територіях; територіях будівель та споруд інженерного захисту територій; територіях підприємств, установ, організацій та закріплених за ними території на умовах договору.

 

Крім того, забороняється продаж незахищених продуктів харчування (дозволені до продажу лише фасовані продукти та продукти в упаковці виробника, напої в герметично закритих виробником ємностях).

 

 

У КМДА вказують на адміністративну та кримінальну відповідальність у випадку порушення цих норм: штрафи від 17 тисяч гривень, арешт та позбавлення волі до трьох років.

 

Як повідомляла «УМ», уряд України запровадив нові обмеження на період карантину у межах боротьби з епідемію коронавірусної хвороби COVID-19. Лише через добу Кабмін роз'яснив де саме потрібно носити маску. 

 

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС та Нацгвардія.