Фестиваль «Холодний Яр» у Суботові перенесено на 2021 рік

18:21, 04.04.2020
Фестиваль «Холодний Яр» у Суботові перенесено на 2021 рік

Фестиваль "Холодний Яр" востаннє відбувся у Суботові в липні 2019 року. (Фото з ФБ-сторінки "Фестиваль нескореної нації Холодний Яр 2020")

Традиційний фестиваль нескореної нації «Холодний Яр», який став символом незламності українського духу і здатності дати відсіч будь-яким ворогам, не відбудеться на Черкащині влітку 2020 року.

 

Шанувальники гарної української музики, які збиралися на благословенній Черкаській землі п’ять років поспіль, зможуть взяти участь у шостому фестивалі нескореної нації лише в наступному, 2021 році.

 

Адже організатори «Холодного Яру 2020» повідомили про перенесення заходу через поширення коронавірусу на офіційній сторінці «нескорених» у Facebook.

 

«П’ять років поспіль в Грушківкці та Суботові збиралися наші воїни-захисники, музиканти, історики, молодь, щоб відчути живий плин історії, отой козацький дух, який усіх нас робить українцями, додає сили і наснаги. На три дні в липні фестивальне поле перетворювалося на полігон здорового способу життя, фізичного і духовного, де наше минуле допомагало творити майбутнє, а приклад старших допомагав молоді знайти свій шлях у житті», - нагадують організатори фестивалю.

 

І додають: «Так мало бути і цього року. Ми розпочали підготовку до фестивалю: розроблялася нова концепція, формувалася програма, велися перемовини з майбутніми учасниками та меценатами. Але життя внесло свої корективи. У нас з’явився ще один ворог: невидимий і не менш підступний. Ворог, від якого не заховаєшся, заплющивши очі і переконавши себе, що війни немає і мене це не стосується. Ворог, який став випробуванням не лише для України, але і всього світу. Тому все – лише в наших руках. І перемогти його ми можемо лише всі разом, навчившись соціальній відповідальності, допомагаючи і підтримуючи одне одного, і в першу чергу тих, хто опинився на першій лінії цього фронту – наших лікарів».

 

 

Саме тому, цього року проведення фестивалю нескореної нації "Холодний Яр" поставлено на паузу, щоб не наражати на небезпеку учасників фестивалю.

 

«Але ми віримо, що все складеться якнайкраще, і ми зустрінемося на фестивальному полі через рік. І у нас буде удвічі насиченіша програма, і удвічі більше гостей і учасників фестивалю, і удвічі більше часу на спілкування. А головне – ми будемо здоровими, згуртованими, і вийдемо із цієї ситуації з найменшими втратами», - підбадьорюють шанувальників організатори фестивалю.

 

Зазначається, що п’ять років поспіль фестиваль «Холодний Яр» підтримувала, як морально, так і фінансово Черкаська ОДА. Цього року в бюджеті області також передбачено кошти на проведення фестивалю.

 

«Ми звертаємось до Черкаської ОДА та Черкаської обласної ради з пропозицією перерозподілити передбачені кошти на наш фестиваль уже зараз на потреби медицини, а саме: на додаткове фінансування Черкаської міської інфекційної лікарні, яка виконує функції обласної і зараз знаходиться на передовій у боротьбі з коронавірусом», - пропонують «холодноярівці».

 

Йдеться про 600 тисяч гривень, які будуть не зайвими для медицини. 

 

Організатори запевняють, що їхня фестивальна команда і надалі працюватиме в звичному режимі: «Ми так само продовжуватимемо нашу волонтерську діяльність, будемо їздити на передову і допомагати нашим бійцям, будемо підтримувати ветеранів і збирати кошти на різні реабілітаційні програми. Також ми готові підставити наше волонтерське плече нашим медикам. Бо і на сході, і тут нині іде боротьба за долю України, за наше з вами майбутнє».

 

«Особисто для мене рішення про відміну фестивалю — важке, оскільки для мене, як і для багатьох членів нашої команди, фестиваль свого роду «дитя». Але зараз час ще одного випробування для нашого народу. І ми не можемо наражати людей на небезпеку, як і не можемо перенести фестиваль на інший період. Але я вірю в краще. У нас буде ще не одне літо, де ми зберемось знову всією Холодноярською родиною біля ватри, а зараз ми мусимо побороти недугу», — відзначила керівниця оргомітету фестивалю «Холодний Яр» Зоя Бойченко.

 

Як повідомляла «УМ», у липні 2019 року гостями фестивалю «Холодний Яр» стали відомі гурти «Тінь сонця», «Вій», «Юркеш», «Чумацький шлях», «Карна», «Сокира Перуна», Zatoczka та інші.

 

На гутірковій сцені виступили Василь Шкляр, Володимир В’ятрович, Юрій Сиротюк, Олег Кузьміних, відбулися презентації книг про анексію Криму «Люди «сірої зони» та про російсько-українську війну «Дівчата зрізають коси».