Герой України Іван Вакарчук помер на 74-му році життя

12:54, 04.04.2020
Герой України Іван Вакарчук помер на 74-му році життя

Герой України Іван Олександрович Вакарчук помер 4 квітня 2020 року. (Фото з ФБ-сторінки Святослава Вакарчука)

Герой України, ексміністр освіти і науки, колишній ректор Львівського університету імені Івана Франка Іван Вакарчук помер на 74-му році життя у Львові в суботу, 4 квітня.

 

Причини смерті відомого науковця і громадського діяча, батька співака і лідера партії «Голос» Святослава Вакарчука наразі невідомі.

 

Першим про смерть Івана Олександровича повідомив нардеп, колишній голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у Facebook.

 

«Велика втрата. Від нас пішов професор Іван Вакарчук… Для мене улюблений ректор Alma mater, міністр освіти, з яким мав честь співпрацювати, міняючи цю галузь. Він  впровадив зовнішнє незалежне оцінювання і зробив так, що від 2008 року майже по півмільйона українських дітей завершують школу із надією на чесний вступ, і ця надія не марна. Він поставив безкомпромісно питання якості освіти в нашій вищій школі, почав піднімати престиж природничої, математичної та фізичної освіти в школі. Він повертав українській мові належне їй місце, не забуваючи про мови меншин, особливо – кримськотатарську», - написав колишній студент Вакарчука Володимир В’ятрович.

 

За його словами, Іван Вакарчук був науковцем високого рівня і робив усе, щоб держава створила умови для науки в університетах.

 

«З того часу освіта зазнала ще реформ на краще, але розворушити цю застиглу систему зміг саме Вакарчук. «Фізик твердого діла» - так назвали його тоді медіа і тут не було перебільшень. Вічна пам‘ять!», - зазначив народний депутат.

 

 

Згодом інформацію про смерть батька підтвердив  депутат від фракції «Голос» і лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

 

«Сьогодні не стало мого найближчого друга... Людини, яка відчувала, розуміла, і знала мене краще ніж будь-хто на цій Землі... Не стало люблячого чоловіка і батька, і дідуся... Людини, що створила міцну і люблячу сім’ю. Не стало справжнього патріота... Людини, яка своїм розумом і своїм серцем здобувала нашу незалежність, а потім по цеглині розбудовувала рідну державу..., - написав Святослав Вакарчук у Facеbook. - Не стало видатного вченого... Людини, закоханої в науку, і вірної їй до останнього подиху... Не стало справжнього вчителя. Людини, що навчила і виховала тисячі інших Людей... Дякую тобі, тато... люблю тебе, і завжди буду любити... З Богом...».

 

Міський голова Львова Андрій Садовий висловив співчуття родині Івана Вакарчука від імені громади міста: «Щойно Славко Вакарчук повідомив сумну звістку про велику втрату - смерть батька Івана Олександровича. Герой України, Львів’янин року, великий ректор. Людина честі і слова. Той, яким пишається вся країна і наше місто».

 

За словами Садового, на прохання родини і зважаючи на карантин похорон Івана Вакарчука відбудеться у сімейному колі. Поховають видатного науковця на Личаківському кладовищі.     

 

                                                                              ДОВІДКА «УМ»

 

Іван Вакарчук народився 6 березня 1947 року в селі Братушани (нині Єдинецький район, Молдова).

 

Закінчив Львівський університет ім. Івана Франка, який згодом багато років очолював як ректор: зокрема, протягом 1990-2007 і 2010-2013 років. Його п'ять разів переобирали на посаду ректора.

 

Доктор фізико-математичних наук, заслужений діяч науки і техніки України. Герой України.

 

У 1989—1991 роках був народним депутатом СРСР від територіального виборчого округу № 486 (Львівська область). Восени 1989 року — учасник установчого з'їзду Народного Руху України за перебудову, один із делегатів від Львівської області.

 

У 2007-2010 роках, за часів президентства Віктора Ющенка, був міністром освіти і науки України. У 2007 році отримав звання Героя України.